Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hierta huserar i herrgård

SANDVIKEN
Hans Hiertas ande finns kvar i gamla herrgården i Högbo.

Annons
Under Högbodagarna sista helgen i augusti ska nämligen Hierta guida besökarna runt i den unika herrgårdsmiljön.
- Det var Äventyrarna som drog igång det hela, säger Arne Anderstedt, platschef i Högbo, men kanske mera känd för mannen bakom SAIK-bandyn. Äventyrarna har haft företagare och kursdeltagare som gjort turerna på herrgården, men jag är säker på att de flesta i Sandviken med omnejd aldrig varit in i byggnaden.

Dialog med publiken
Det är Greger Norling som gestaltar Hans Hierta på ett helt suveränt sätt.
- Det är fjärde året som jag gör Hierta, säger Greger. Men efter de åren har det ändå gått att få en karaktär på Hierta. Samtidigt bygger det hela på en dialog mellan Hierta och de personer som är med på guidningen. I stort ett skådespel där publiken är med.
- Jag ska villigt erkänna att det är skitroligt att göra den här rollen, skrattar Greger. Herrgården är en pärla och det finns många gamla anekdoter som jag berättar om.
Gamla herrgården är en konstskatt för Sandvikens kommun. Här finns de unika takmålningarna, de underbara kakelugnarna. Möblerna och de gamla porträtten av de tidigare ägarna av Högbo bruk.

Mycket att se på
På övervåningen finns flera rum som är i ordningsställda som det såg ut när Göransson gjorde den revolutionerande uppfinningen med den lyckade Bessemerblåsningen.
- Vi vill öppna upp herrgården för sandvikenborna och turisterna, menar Anderstedt. Det finns så mycket kulturellt att titta på och det ska inte bara vara inlåst.
Högbo bruk vill också ge besökarna mer än vad som finns idag.
- Nu har vi verksamhet i smedjan och det ställs ut keramik, fortsätter Arne. Det ska också ställas ut batik och den stora drömmen är att få hit en glasblåsare. Till Högbodagarna ska vi också försöka få ordning på någon av de gamla vagnarna.
Det finns också planer på att bilda en kolmileförening.
- Milan i Högbo är en mångårig tradition i samband med Högbo-dagarna, säger Arne Anderstedt. Nuvill vi ha lite mer folk som är intresserade och villiga att ställa upp och arbeta. Då skulle vi kunna ha två milor per år.

JÖRGEN LARSSON