Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HiG har övergivit sitt bildningssyfte

Nedmonteringen av humanioraämnen gör att vi får lärare som inte forskat i ämnet, skriver studenter vid Högskolan i Gävle (HiG)

Annons

Med anledning av högskolans omorganisering och nedmontering av humaniora menar vi som studenter att detta inte bara har, som i vårt fall, försämrat kvaliteten på kurser vi läser utan också ger konsekvenser för vår region i stort.

Vi vill härmed uttrycka vårt missnöje eftersom vi anser att HiG har övergivit sitt bildningssyfte. Detta eftersom man har valt att överge tanken på folkbildning med utbildning för alla – inte bara yrkesprogram – för att i stället tillfredsställa politikens och näringslivets särintressen. Nedläggningen av flera humanistiska ämnen, samt avskedandet av den berörda lärarkåren, har också gått ut över oss studenter.

Förra året fick lärarna i litteraturvetenskap, historia, konstvetenskap och statsvetenskap veta att man beslutat att lägga ner deras ämnen, vilket betydde att flertalet av dem blev uppsagda. De av oss som läser litteraturvetenskap inom ett program ska nu läsa C-kursen och skriva våra examensarbeten i ämnet.

Eftersom man avskedat alla lärare i litteraturvetenskap innan vi hunnit ta ut vår examen bestämde man sig för att i stället anställa en obehörig lärare som är disputerad i ett annat ämne. Vi ifrågasatte naturligtvis detta eftersom en C-kurs i litteraturvetenskap, eller vilket ämne som helst, ska ledas av forskare i ämnet. Vi fick till svar att: ”ni studenter ska vara glada att få denna synnerligen kompetenta lärare på er C-kurs.”

Vi kontaktade då professorer och andra forskare, vilka alla hävdade att man aldrig någonsin skulle låta någon som inte forskat i ämnet hålla i en C-kurs, att ledningens agerande strider mot all praxis och de kvalitetskrav som gäller vetenskaplig kompetens. Efter en förvånansvärt pinsam diskussion med ledningen gick de till sist med på att anställa behöriga handledare till våra examensarbeten, dessvärre inte till kurserna vi ska läsa.

Att man som student ska behöva tala om för HiG vilka kvalitetskrav som gäller vid anställning av lärare är anmärkningsvärt.

Anneli Hellstrand, Henning Müller, Pia Jonsson, Wilhelm Andersson

Studenter vid Högskolan i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel