Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Himmelska skärvor & flickkvinnor

Vem fascineras inte av mosaik, själva det skickliga hantverket.

Krossen av porslin, sten, glas och den dekorativa sammansättningen av tusen och en skärva. Det kan till och med räcka så. Men sällan har jag sett mosaik som denna!

Perpåls och Sundells verk har arbetats fram med medveten förlaga och absolut konsekvent komposition. Tillsammans skapar de djup som närmar sig vilket måleri som helst.

Här och där viker de av i en dekorativ antydan, men det är motiven, ämnena, de verkliga bilderna som intresserar dem – därmed också oss.

Himmelska skärvor är det.

Från dessa är det rätt långt till Elin Folkessons väna, bortvända flickkvinnor på Boken. De sitter där nån satt dem och deras prickiga klänningar är stärkta och deras remförsedda skor skaver. Men de sitter kvar.

Är det här verkligen kvinnors verklighet? Ens på 50-talet – tidsmarkörerna är tydliga. Det är inte min, inte min mammas, inte min farmors verklighet. Vems?!

De tre återvinningscollagen har nåt.