Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hiphopbloggaren som vågade satsa

/
  • Alexandra har fått sitt bloggnamn ”Huldish” från sitt mellannamn Hulda. Hennes blogg, huldish.se,   har mellan 7000 - och 10 000 läsare i veckan.

Alexandra ”Huldish” Jonsson var ledsen, arbetslös och uttråkad. Så hon startade en blogg om svensk hiphop. Då hade hon ingen aning om vilket lyckokast det skulle bli.

Annons

Alexandra Jonsson eller ”Huldish” som hon också kallas, minns tydligt tiden precis innan hon startade sin blogg. Hon var 22 år, bodde med sin dåvarande kille i Strängnäs och sökte febrilt efter ett arbete. En av hennes bästa vänner hade hastigt gått bort och Alexandra blev mer ledsen och deprimerad för varje dag som gick.

– Så jag startade bloggen av ren jävla tristess. Och svensk hiphop är det jag är bra på, berättar hon och tar en slurk av sitt medhavda kaffe.

Första veckan hade hon fått tio följare och blev helt till sig. Hennes dåvarande pojkvän peppade henne ”fatta hur mycket tio personer är, de hade inte ens fått plats i vår lägenhet!”. För Alexandra var det otroligt att okända människor ville läsa det hon hade skrivit. Hon, som aldrig hade känt sig särskilt lyckad, var plötsligt någon.

Alexandra växte upp med sin mamma och tre bröder i Oslättfors utanför Gävle. Eftersom hennes mamma arbetade mycket för att klara av att försörja familjen, blev tiden med henne knapp. Bullbak, påminnelser om tandborstning och en godnattpuss precis före läggdags, så minns hon sin mamma från barndomen.

Alexandra såg sina tydliga förebilder i storebröderna. Hon förstod inte varför de andra flickorna hade klänning på skolavslutningen i trean, när man kunde ha hängselbyxor. Och varför tjejer kunde prata om sina konflikter i flera dagar, i stället för att lösa problemen direkt, med knytnävarna. Alexandra gick igenom skolgången med en känsla av att inte riktigt passa in i mallen, i det som förväntades av henne.

Det var även genom sina bröder hon kom i kontakt med hiphopmusiken. Framförallt Västeråsgruppen Looptroop Rockers fick en speciell plats i hennes hjärta. Hiphopen gav Alexandra en identitet, hon hade hittat sin egen grej.

Med dåliga betyg från högstadiet och en orolig gymnasietid på svetsprogrammet ”jag hamnade i lite gruff som resulterade i avstängning” bestämde sig Alexandra för att hon måste göra något med sitt liv, flyttade till Linköping och gick en medieteknisk utbildning där.

Efter att ha pluggat i Linköping, rensat fisk i Norge och bott en tid i Strängnäs, gick flyttlasset tillbaka till Alexandras barndomsstad, Gävle. Hon fortsatte sitt bloggande och läsarantalet växte.

En dag plingade det till i hennes mejl-inkorg. Hon såg att mejlet var från Camilla Berg, vd och ansvarig utgivare av Skandinaviens största hiphopmagasin, Kingsize Magazine.

– Kingsize är min bibel. Jag bara satt och stirrade på det där mejlet, utan att våga öppna det, berättar hon och spärrar upp ögonen.

Inte förrän flera timmar senare klickade Alexandra upp mejlet. Camilla Berg ville att Alexandra skulle skriva krönikor för tidningens hemsida under sommaren. Hon skrev tre krönikor på raken samma kväll och mejlade dagen därpå ”du får välja”.

När en av krönikorna sedan låg på hemsidan kunde Alexandra inte fatta att det var sant.

– Jag skrev ut den och tänkte att den här tar jag med mig i graven, berättar hon och skrattar.

I dag skriver Alexandra för både tidningen och hemsidan, och hennes egen blogg drar 7 000 till 10 000 läsare i veckan. Alexandra hoppas på fler läsare nu när hon precis gjort ny layout och försöker göra sig ett namn i Gävle.

Hon är också involverad i ett projekt med Gävle kommun för att få tillstånd till en laglig graffitivägg i staden. Alexandra vill lära känna Gävles hiphopkultur; breakdansarna, rapparna och producenterna, allt för att bli en så bra bloggare som möjligt. Den kärlek hon känner för svensk hiphop vill hon sprida till så många hon bara kan.

Annons