Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historien är bättre än filmen

Bröderna Bielski gömmer sig i de polska skogarna efter nazisternas intåg i Polen. Deras judiska vänner och grannar försvinner eller dödas en efter en, inte bara av tyskar utan även av polska medlöpare.

De är tre bröder som väljer olika vägar i motståndet mot tyskarna. Tuvia (Daniel Craig) är idealisten som känner ansvaret att ta hand om de allt fler flyktingar som gömmer sig i skogen. Zus (Liev Schreiber) är av ett hetsigare temperament och vill göra motstånd med vapen. Lillebror Asael följer sina bröder.

Historien är fantastisk men sann. Mot slutet av kriget ledde bröderna Bielski 1000 personer i skogarna i Polen och Vitryssland – alltid på flykt, men de hade organiserat sig och hade på slutet både skola och sjukhus.

Efter kriget levde de utanför New York och talade aldrig om vad de gjort under kriget.

Historien är bra i teorin, men utförandet blir inte så bra som historien lovar.

Först och främst haltar berättelsen för att bröderna talar engelska med polsk brytning. Ibland talar de ryska, brytningen då är väl ryska med engelsk brytning. Sedan blir det enahanda rent dramatiskt med alla nya flyktingar som tas omhand och trots att filmen visar att det är kallt och att flyktingarna är utan mat känns det som en ovanligt tråkig skogsutflykt.

Historien är helt enkelt bättre än filmen, trots att både Craig och Schreiber har de rätta kvaliteterna för den här typen av motvilliga hjältar.