Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historien fångas i Norrsundet

HAMRÅNGEFör första gången står Christian Lööf från Norrsundet som manusförfattare till en teaterföreställning och han hade knappast kunnat lyckas bättre i sin debut.I sin Splitvedskvinnor, med premiär i fredags vid Ådala friluftsteater i Norrsundet, har han på ett förnämligt sätt fångat historien.

Med ett djupt allvar, sådan var ju splitvedskvinnans vardag, men där också varm glädje och en stor portion humor ryms, låter han sin publik följa Beda, Lisa, Anna och de andra kvinnorna i Norrsundets hamn för så där 80-90 år sedan.

Och med skådespelarnas hjälp gör han det så övertygande att man som åskådare kliver rakt in i historien, ja nästan känner att det var precis så här det var. En kamp för brödfödan, mot förtal och förtryck, men med en härlig förmåga att ändå fånga upp tillvarons ljusglimtar.

Slänger käft
Här slänger käringarna käft så de festligaste farsrepliker bleknar och moralens envisa väktare gör sig icke besvär trots idoga försök.

Inte ens landsfiskalens översitteri biter på dessa kvinnor där sammanhållning gett dem okuvlig styrka.
Skådespelarprestationerna är många och Louise Larsson, yngst i rollistan, ger ett mycket säkert intryck. Hon spelar sin roll som den unga Lisa med stor övertygelse och bidrar starkt till föreställningens höga kvalité.

Den godhjärtade Anna, i Petra Muréns tolkning, är en annan stark rollfigur och helt underbara är Eva Sundqvist och Marianne Hjelm som på äkta Hamrångemål sätter de flesta på plats med sina vassa tungor.
Inte då minst Hvita Bandets tre representanter, verklighetstroget spelade av Yvonne Larsson, Linnéa Lööf och Elisabeth Ribacke, som bakom sina biblar är hyckleriet personifierat.

Äkta
Med Splitvedskvinnor saknar man inte alls de traditionella folklustspel som Norrsundets teateramatörer brukar bjuda sin sommarpublik. Christian Lööfs manus och duktiga teateramatörer gör föreställningen bra och äkta.

Regisserat har Pia Löfgren och i övriga roller återfinns Britt-Marie Löfqvist, Petter Zerpe, Tommy Alftberg, Bo Silén, Leif Löfgren, Stig Löf och Sven-Erik Ribacke.

Föreställningen ges varje helg till och med fjärde augusti.

MARIANNE LUNDQVIST