Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historien om en utstött blev Sadie Jones lycka

I större delen av sitt vuxna liv har Sadie Jones blivit refuserad. Hon skrev filmmanus efter filmmanus som alla hamnade i papperskorgen. Men när hon gjorde om ett av dem till en bok blev det omedelbart succé.

För fyra år sedan började Sadie Jones skriva på ett filmmanus om en outsider i 1950-talets Storbritannien. En James Dean-typ, hård på ytan, men sårbar inuti, som stöts ut från gemenskapen i ett litet samhälle.

Vid det här laget var hon ganska luttrad. Sadie Jones jobbade som filmmanusförfattare i 15 år, men fick aldrig se sina idéer förverkligade fullt ut på filmduken.

– Det var fruktansvärt. Jag försöker att inte vara så dyster när jag berättar om det, men det var verkligen hemskt, säger hon och fortsätter:

– Jag fick hela tiden nobben av olika tv-såpor som jag ändå inte ville skriva för. Jag brukade köpa boxar med avsnitt av något sjukhusdrama och se allihop och tycka att de var hemska – ”nej, nej tänk inte så, kom in i matchen!”. Och när jag kom till intervjun kunde jag se att de aldrig skulle anställa mig.

Men det var då. När Sadie Jones bestämde sig för att förvandla filmmanuset om den utstötte tonåringen Lewis Albright till en roman vände lyckan. Boken blev utgiven, nominerades till Orange Prize och blev så småningom en försäljningssuccé. Nu sitter hon på ett hotell i Stockholm för att lansera ”Den utstötte” och konstaterar att livet helt förändrats – och samtidigt förblivit exakt likadant som det alltid varit.

– Vi bor i samma hus som förut, jag tar hand om barnen och sitter vid skrivbordet varje dag. Sedan händer något sådant här, jag reser i väg eller är med på en prisutdelning. Men det viktigaste är att jag tjänar mina egna pengar – det är extremt avgörande för en kvinna.

Arbetet med ”Den utstötte” började med klichébilden av en sårad ung man som till sist helas av en kvinnas omsorger. Men snart blev Lewis extremt verklig för Sadie Jones, ju mer hon trängde in i hans liv desto tydligare förstod hon hans utsatthet.

– Jag ville berätta om någon som genom en tragisk olycka blir dömd att vara en outsider och kastas ut ur gemenskapen. Jag är fascinerad av skadade människor och hur folk kan vända sig bort från dem som egentligen är helt oskyldiga.

När Lewis är nio år gammal följer han med sin mamma på en utflykt där modern tragiskt förolyckas. Pojken blir alltmer inåtvänd och destruktiv, särskilt som hans sörjande far lägger en del av skulden för dödsfallet på sonen. Lewis börjar betraktas som annorlunda, konstig, på gränsen till farlig. Steg för steg drivs han mot oåterkalleliga handlingar som beseglar hans utanförskap.

– Nästan ingen i boken är ond. Det handlar om de slumpmässiga grymheter som vi utsätter barn för, de flyktiga fasor som kan få fruktansvärda återverkningar i människors liv, säger Sadie Jones.

Det är lätt att avfärda ”Den utstötte” som ett romantiskt melodrama. Och Sadie Jones är mycket väl medveten om att boken är skriven i just den traditionen. Men samtidigt är den alltför välskriven, alltför suggestiv i sitt utforskande av de små oförrätter som till sist kan förstöra en människas liv, för att viftas bort.

– Min berättelse har en sort mytisk, arketypisk större-än-livet-självt-känsla över sig. För att skapa friktion var jag tvungen att låta den utspelas i en liten del av England, i en pytteliten by, i en avskild del av samhället. Jag var tvungen att låta de små detaljerna kämpa mot väldigheten i historien.

Kanske blir ”Den utstötte” film till slut. Sadie Jones skriver just nu på ett filmmanus med utgångspunkt från boken. Och bok nummer två är redan färdigskriven. Men ”Small wars” är ingen uppföljare till ”Den utstötte”. Den handlar om en major i den brittiska armén under konflikten på Cypern 1956 – en yrkesofficer som måste välja mellan sin personliga moral och lojaliteten mot sin kår och sitt land.

– Jag vet inte om jag kommer att skriva ännu en bok om Lewis. Jag vet precis vad som händer honom i livet, men jag tror inte att jag kommer att skriva om det. Det blir ett definitivt nej på den frågan... kanske, säger Sadie Jones och skrattar.

Sara Ullberg/TT Spektra