Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittade mamman död på golvet och lapp från läkaren på köksbordet – nu medger regionen fel

Premiärvården erkänner nu att de gjorde fel i fallet där en äldre kvinna lämnades död på köksgolvet och hittades av sin son, som varit bortrest.

Det var i augusti som sonen kom hem från en semesterresa och skulle hälsa på sin mamma. Hon låg död på köksgolvet i bara sina trosor och med sin rullator över sig. På köksbordet låg en lapp från läkaren, som hade dödförklarat kvinnan utan att kontakta sonen. Tidigare samma dag hade, förutom läkare, hade även hemtjänst varit där.

På måndagen lämnade Division Primärvård in en anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Läs även: Niclas hittade sin mamma död på badrumsgolvet – lämnades med ett brev av läkaren på köksbordet

– Vi väljeratt förutom besvara IVO-anmälan göra en Lex Maria anmälan då vi ser flera principiella brister i det aktuella omhändertagandet. Risk för upprepning finns om inte rutiner och kommunikation mellan berörda aktörer förbättras och fallet kommer att leda till förtydligande i våra rutiner. Fallet kommer också att ledatill återkoppling gällande kommunikation och kvittering av ansvar. Vi beklagar djupt den situation som uppstod och den smärta vi därmed orsakat anhöriga, säger Börje Svensson, chefläkare Division Primärvård i ett pressmeddelande.

Läs även: Hemtjänsten i Gävle polisanmäld för vanvård – kvinna låg i säng indränkt i urin