Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp de unga innan det är för sent

De dansar balett på broräcken, lever livet en millimeter från döden och du gör ingenting åt det. Antagligen vet du, men väljer att inte se. Du ser tecknen; verklighetsflykten genom drogerna, drickandet, svältandet, skärandet etcetera, men väljer att blunda för det.

Kanske för att sanningen är för skoningslöst klösande för att du ska våga ta in den. Eller så beror det på osäkerhet, att du helt enkelt inte vet hur du ska handla.

Anledningarna kan skifta, men det handlar fortfarande om två saker. Att SE det som människor mer än ofta försöker dölja:

Att de mår dåligt och att de håller på att tappa taget om sig själv och sitt liv. Sedan; att AGERA. Att du agerar INNAN det destruktiva dået och nuet hunnit ge så stora konsekvenser att de blir psykiskt och fysiskt förödande. Inte senare, då trasigheten är för omfattande för att kunna lagas.

Det ställs allt högre krav från samhället på hur man ska vara som ung; vad man ska göra, hur man ska se ut och vad man ska ha uppnått. Man ska vara skolduktig, ha en händelserik fritid, vara smal och se fräsch ut dygnet runt.

En ohållbar kombination i längden. Genvägar trampas upp och resulterar i att man dricker för att kunna andas och tar droger för att slippa känna smärtan av att nästan vara död.

Ofta kallar vuxenvärlden det hela för identitetskris, säger att ”Det går över”. Men allt går inte över med tiden och vissa saker kan man faktiskt förebygga. Man kan stärka ungdomars självkänsla och självförtroende och få dem att förstå att man inte behöver vara någon slags supermänniska för att vara perfekt.

Det kostar dig inte ens pengar att rädda liv på det här sättet. Allt du behöver göra är att lägga ner mer energi på de personer du har i din närhet och få dem att känna sig värdefulla. Få dem att förstå att alla människor är unika och att man duger precis som man är.

Lisa Larsson

Österfärnebo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare