Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp mot fetma - i Hälsingland

GÄVLENu öppnas en ny behandlingsmöjlighet för gävleborgare med kraftig övervikt.

Landstinget har tecknat avtal med ett privat behandlingshem i Hudiksvall där man hjälper människor att bli av med sitt sockerberoende.
Metoden är inte vetenskapligt utprövad men ändå värd att satsa på, anser Staffan Lindwall, beställarchef vid hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Hälsingland.
- Det här kommer att ske på ett kontrollerat sätt med kvalificerad uppföljning, säger han.
Bitten Jonsson Center i Hudiksvall har funnits sedan 1998 och bedriver bland annat behandling för svårt överviktiga. Behandlingen bygger på en teori om att övervikt beror på överätning som i sin tur beror på sockerberoende.
Behandling av matmissbruk och sockerberoende går, i Bitten Jonssons modell, till på ungefär samma sätt som behandling av alkoholmissbruk. Först får patienten genomgå avgiftning, därefter lära sig ändra på sitt beteende.

Inget kvacksalveri
Kopplingen mellan övervikt och sockerberoende är vetenskapligt belagd, däremot inte den behandlingsmetod som praktiseras vid centret, enligt Staffan Lindwall. Något kvacksalveri rör det sig dock absolut inte om, försäkrar han.
Verksamheten leds av en sjuksköterska och det finns även läkare inkopplade. Socialstyrelsen har granskat behandlingen och inte haft några invändningar, enligt Staffan Lindwall.
Det är endast ett fåtal Gävleborgspatienter, kanske tio-tjugo per år, som kommer att bli aktuella för behandlingen.
- Det handlar om de riktigt svåra fallen, patienter som prövat allt för att komma till rätta med sin kraftiga övervikt men inte lyckats och som drabbats av följdsjukdomar som diabetes, hjärtsvikt och depression, säger han.
Det koncept som landstinget avtalat om innebär att varje patient får fyra veckors behandling vid centret plus uppföljning och eftervård. För detta betalar landstinget 60 000 kronor per patient.
För att få behandling kommer det att krävas remiss med godkännande från medicinklinik på sjukhus. Avtalet mellan landstinget och behandlingscentret gäller i ett och ett halvt år. Därefter görs en utvärdering innan ett eventuellt fortsatt samarbete kan bli aktuellt.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se