Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp till Ängsbacken

SANDVIKEN
Det är stora problem på Ängsbackens äldreboende i Sandviken. Det konstaterar nu även kommunledningen.
Den nya handikappnämnden får rivstarta genom att ta i tu med situationen.

Annons
Gefle Dagblad har flera gånger skrivit om Ängsbacken i Sandviken och problemen med underbemanning där. I november förra året slog personalen larm och skickade ett desperat brev till kommunalrådet Stefan Hedin.

Gav personalen rätt
"Vi orkar inte längre", var budskapet från de anställda som krävde mer bemanning. På helger arbetar två personer på Ängsbacken som ska ha hand om över 80 pensionärer. Personalen vittnade också om hur de äldre ibland kunde få ligga så länge som 18 timmar i sina sängar, främst på helgerna. Det påståendet dementerades dock av kommunalrådet Stefan Hedin.
Kommunstyrelsen beslutade att medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, Ulla Ehrenflod skulle få snabbutreda situationen där.
- Vi ville se om det var hörsägen och överdrifter, säger Stefan Hedin.
Men Ulla Ehrenflod gav personalen vid äldreboendet rätt och konstaterade att det fanns fog för kritiken. Hon pekade också på en rad brister som på sikt skulle kunna innebära risker för de äldres hälsa.
Ulla Ehrenflod bekräftade bilden av att de gamla fick ligga i sina sängar alltför många timmar i sträck och hon pekade också på bristande rutiner, bland annat för vård i livets slutskede.

Måste ses över
MAS konstaterade därför att verksamheten på Ängsbacken måste ses över.
- Man kan bara konstatera att det är svårt på Ängsbacken, säger nu Stefan Hedin.
Äldreomsorgsnämnden ska nu omedelbart vidta åtgärder för att på kort och lång sikt lösa problemen på Ängsbacken.
Senast i april ska handikappnämnden redovisa för kommunstyrelsen hur dessa förbättringar ska göras.

KARIN BERGKVIST