Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälpmedel, men för vem?

GÄVLE
Vad gäller för den som behöver hjälpmedel efter en operation?

Annons
Det har inte ens all personal inom landstinget klart för sig.
- Det är olyckligt, säger Kjell Norman, chef för hjälpmedels- och habiliteringsförvaltningen.
När Kerstin Axrup fick tid för en höftledsoperation fick hon också veta att hon efter operationen kommer att behöva en del hjälpmedel, bland annat en toalettstolsförhöjare och en strumppådragare. Men när hon skulle ta reda på var hon kunde skaffa hjälpmedel och vad det skulle kosta fick hon inga tydliga svar. Ett 20-tal telefonsamtal till olika personer gjorde henne inte klokare.

Landstingets broschyr
När landstinget i början av september skickade ut broschyren Din guide till vården trodde Kerstin Axrup att hon fått svar på sina frågor. Hon hittade inga upplysningar om hjälpmedel. Däremot stod det under avsnittet om patientavgifter att landstinget tar ut en avgift på 100 kronor vid korttidslån av hjälpmedel.
- Jag tänkte att det ju var bra att det inte skulle kosta mer än så.
Men så var det inte. När hon ringde hjälpmedelscentralen fick hon beskedet att det inte gäller efter en höftledsoperation.
- Det är i så fall ett undantag som inte står i skriften, säger hon.

Butik för hjälpmedel
Hjälpmedel SAM har en butik i On Offs gamla lokaler på Johanneslötsvägen i Gävle och där kan Kerstin Axrup köpa de prylar hon behöver. Hon påpekar att hon inte kommer att ha några ekonomiska problem med att köpa hjälpmedel. Det är snarare en princip att sådant ska stå i en skrift utgiven av landstinget, säger hon. Hon tycker också det är onödigt att köpa vissa prylar som hon bara kommer ha användning för under en så begränsad tid.
- Jag frågade vad jag skulle göra med till exempel en toalettstolsförhöjare när jag inte behöver den längre. Jag fick svaret att sälja eller slänga den.
Landstinget har nyligen börjat tillämpa en gammal regel om vem som har rätt till hjälpmedel. Enligt de reglerna tillhandahåller inte landstinget standardprodukter som finns tillgängliga på öppna marknaden.
- Om de anses vara en del av vård och behandling, då ska landstinget stå för det, säger Kjell Norman.
Vad gäller just höftledsoperationer gör man dock bedömningen att patienten själv ska stå för de flesta hjälpmedlen.

Direktiv kommer
Alla frågeställningar är inte solklara, säger Kjell Norman, och det är något som orsakar förvirring även bland personal inom vården.
Skrivelsen i Din guide till vården säger han handlar om enbart sådana hjälpmedel som patienterna får låna mot en avgift. Där står inget om personligt ansvar. Men med facit i hand säger Kjell Norman att det nog hade varit bra om det hade stått något om hjälpmedel i broschyren.
Inom kort kommer hjälpmedelskommittén att ta upp frågan om just höftledsoperationer. Detta på grund av de oklarheter som finns. Efter det kommer man att ge tydliga direktiv om vad som gäller till de som föreskriver hjälpmedel, främst arbetsterapeuter inom primärvården.
- Det är inte bra att den tydligheten inte finns i dag.