Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtinfarktvården i Region Gävleborg är ojämlik

Om alla patienter i norra Hälsingland med akuta stora hjärtinfarkter skulle ha behandlats i Sundsvall skulle i stället cirka 50 procent ha hunnit få behandling med ballongsprängning inom den kritiska tidsgränsen på 90 minuter, skriver Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, MP.

Annons

ST-läkare Måns Almqvist på Hudiksvalls sjukhus har nyligen i en journalstudie visat på häpnadsväckande skillnader i hjärtinfarktvården i länet. Studien gäller hjärtinfarktvården i länet under 2016.

Fokus ligger på snabb behandling med ballongsprängning av stora akuta hjärtinfarkter som bör påbörjas inom 90 minuter efter diagnos. Snabb behandling är avgörande för prognosen och för undvikande av stor hjärtmuskelskada som ger komplikationer med bland annat utveckling av hjärtsvikt.

Patienter i Gästrikland fick behandling på Gävle sjukhus inom 90 minuter i 95 procent av fallen. Patienter i södra Hälsingland fick samma vård på Gävle sjukhus i 68 procent av fallen. För patienter i Norra Hälsingland blev motsvarande siffra endast 19 procent! Orsaken är förstås det stora avståndet från Norra Hälsingland till Gävle.

På Sundsvalls sjukhus har man samma kompetens för behandling med ballongsprängning som i Gävle. Ändå behandlades endast de patienter i Nordanstigs kommun som bor alldeles intill länsgränsen till Västernorrland i Sundsvall.

Om alla patienter i norra Hälsingland med akuta stora hjärtinfarkter skulle ha behandlats i Sundsvall skulle i stället cirka 50 procent ha hunnit få behandling med ballongsprängning inom den kritiska tidsgränsen på 90 minuter.

Vi miljöpartister i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner vill att man säkerställer tydliga rutiner för att denna patientgrupp i Norra Hälsingland skall få så snabb behandling som möjligt på närmsta sjukhus med rätt kompetens. Vid behov får ett vårdavtal med Region Västernorrland upprättas.

Kostnaden för utomlänsvård får inte bli ett hinder. Avgörande är färre komplikationer till hjärtinfarkt med minskat lidande och mer jämlik vård för våra medborgare i länet. Som jämförelse kan nämnas att region Jämtland nyligen upprättat ett treårigt avtal för patienter i Härjedalen för akut sjukhusvård i Norge i Trondheim och Röros eftersom avståndet är betydligt kortare än till Östersund.

På sikt bör man kanske också överväga att införa motsvarande behandling med ballongsprängning på Hudiksvalls sjukhus. Att bygga upp kompetens för en sådan verksamhet kommer dock att ta flera år.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

för Miljöpartiet i Hudiksvall och Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel