Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtpatienter skickas till Bollnäs

Hjärtpatienter från västra Gästrikland kommer i sommar att få åka till en privat klinik i Bollnäs för undersökning. Orsaken är de långa köer som uppstått vid kardiologlab i Sandviken.

Annons

Landstinget i Gävleborg har svårt att hålla nere väntetiderna inom hjärtsjukvården just nu.

Brist på kardiologer gör att köer uppstått vid flera av mottagningarna i länet.

Nu har landstinget vänt sig till den privatdrivna hjärtkliniken Mitt Hjärta i Bollnäs för att få hjälp.

70 patienter, de flesta från Sandviken och Söderhamn, kommer i sommar att få åka till Bollnäsmottagningen för undersökning.

Hälften av patienterna ska genomgå ultraljudsundersökning av hjärtat, hälften ska göra arbetsprov.

Köpet av undersökningarna kostar landstinget sammanlagt cirka 120 000 kronor, enligt Birgitta Dackell, verksamhetschef för kardiologin i Gävleborg.

– Det handlar om en tillfällig extrainsats. Vi jobbar hårt med att få ned köerna och räknar med att klara det under hösten, säger hon.

Sandvikenmottagningen bemannas normalt med hjärtläkare från Gävle sjukhus. Den läkare som varit placerad i Sandviken har dock blivit sjuk och det gör att verksamheten stannat av.

Patienter med remiss till den här typen av hjärtundersökning har enligt vårdgarantin rätt att få den utförd inom tre månader.

– Det klarar vi inte i dag, säger Birgitta Dackell.