Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtsjuk överlevde blixtnedslag

GÄVLEAtt blixten kan slå ned i duschen är något de flesta kanske inte tänker på.Lars-Gunnar Bäck i Utvalnäs gör det - nu.

Förra söndagen tog han sig en dusch under det oväder som då drog fram över Gävletrakten.
- Det small till bara. En jättestöt var det. Jag töcknade till i några sekunder och minns inte exakt vad som hände. Men jag blev rejält skärrad och rädd, säger han.
Men Lars-Gunnar skadades inte av blixten. Troligtvis har blixten kommit in i vattensystemet genom den brunn som finns på andra sidan väggen, utomhus.
- Sen har blixten letts ut i duschvattnet, men gått utanpå kroppen, och sedan ner i rören. Jag ringde till SMHI och frågade och fick till svar att det finns massor av olika vägar som blixtar kan ta, berättar han.
Hans fru Britt-Marie, som stod utanför duschkabinen blev vittne till händelsen.
- Det var väldigt mörkt och regnigt ute, och inne i duschrummet också, av ovädret. Plötsligt såg jag att det blixtrade ovanför huset. Det blev väldigt ljust i hela duschkabinen och i samma ögonblick rusade Lars-Gunnar ut, säger hon.
Blixten lämnade inga skador i duschen eller i ledningar.
- Jag tänkte att det måste synas. Men det finns inte ett märke, säger Lars-Gunnar Bäck.

Mådde inte som vanligt
Han berättar att han dagarna efter nedslaget inte mådde riktigt som vanligt.
- Jag gick till jobbet, men mådde inte bra på flera dagar. Jag var väldigt trött, säger han.
Han har aldrig varit rädd för åska eller blixt tidigare.
- Jag har inte reagerat alls just. Men i veckan var jag ute i båten när det började åska. Då var det lite kymigt. Man inser att det är ofantligt starka krafter. Ändå var det nog inte så stor styrka i den blixt jag råkade ut för.
Att det skulle vara någon fara att duscha när åskan går hade han tidigare aldrig tänkt på.
- Man känner ju till det här att man inte ska prata i telefon eller diska vid diskbänk och sånt. Men jag kunde inte ana att blixten kunde komma ner i vattenledningarna. Nu duschar jag inte mer om det åskar.
Lars-Gunnar Bäck har en defibrillator inopererad som reglerar hjärtrytmen. Den skadades inte av nedslaget.
- Jag hade tur. Det är så olika hur människor reagerar på olika saker, hur mycket man klarar av. Det hade kanske kunnat gå illa. Men jag har lärt mig något och kanske kan det även hjälpa någon annan.

SOFIA ÖHLANDER