Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hofors elever trivs inte i skolan

En jämförande studie mellan högstadierna i tio Bergslagskommuner visar att eleverna i Hofors trivs sämst i skolan, skolkar mest och har dåliga resultat. – Det är i stort samma resultat som Skolinspektionen visade och det är på ett sätt bra, säger skolchef Agneta Dahlqvist

Som GD tidigare berättat kom Skolinspektionen med kraftig kritik mot skolorna i Hofors. Nu har en jämförande studie mellan skolorna i Bergslagskommunerna visat samma resultat och den enkätundersökningen genomfördes i stort samtidigt som Skolinspektionen besökte kommunen.

Hofors skolor ligger i botten vad gäller elevernas trygghet och att det är ordning och lugn och ro på lektionerna. Det är markant färre elever i Hofors skolor som tycker att skolarbetet är intressant.

Undersökningen visar att Hofors har hög lärartäthet, men ändå sämre resultat än de jämförda kommunerna. Något som visar att gott om resurser inte alltid visar sig i resultatet, menar Agnetha Dahlqvist.

– Mycket beror på att vi saknar tydliga mål, säger hon.

Dessa mål ska åtgärdas redan i höst med en kompetensutveckling av lärarna där man också arbetar mot tydliga mål.

En studiedag ska även ägnas lärarnas yrkesetik och hon menar just lärarna har en mycket stor betydelse för att det ska bli en förändring till det bättre.