Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hofors får trygghetsboende, men först ska huset säljas – för en krona

Hoforshus ska bygga ett Trygghetsboende mitt i stan.
Men först ska boende och affärer flytta ut och huset säljas – för en krona.

Trygghetsboendet som ska uppföras på Centralgatan 5 i Hofors görs i ett samarbete med SBO, Statens bostadsomvandling. Det är ett statligt bolag som medverkar till att bostadsmarknaden kommer i balans på orter med vikande befolkning och svag bostadsmarknad.

Samarbetet inleds med att SBO köper hela fastigheten – för en krona.

– Det är en princip SBO har, att man övertar fastigheten för en krona och gör en ordentlig upprustning och kan skriva av en del av kostnaderna. Vi blockhyr sedan hela fastigheten och hyr ut till de som ska bo där, säger Kjell Höglin, S, styrelseordförande i Hoforshus.

Han menar att SBO har andra ekonomiska möjligheter än vad Hoforshus har. Det betyder i sin tur att hyran till dem som ska bo där kan hållas på en rimlig nivå.

Fastigheten har i dag ett bokfört värde på 910 000 kronor och blockhyran som Hoforshus kommer betala till SBO beräknas ligga på cirka 1,2 miljoner kronor årligen, men det är en siffra som kan förändras, säger Christian Rickardsson, vd för Hoforshus.

– Anledningen till att jag är försiktig med siffrorna är att vi inte byggt huset. Så det kan förändras både upp och ned.

I dagsläget finns flera affärsverksamheter samt 18 lägenheter i huset, men när trygghetsboendet är klart kommer det finnas totalt 24 lägenheter. Sedan nyår har affärslokalerna börjat tömmas och Kjell Höglin säger att fastighetsbolaget hjälper till med nya lokaler.

– Vi har i stort sett flyttat ut affärslokalerna, och där kommer det bli lägenheter. Vi har försökt fylla på centrum i Hofors där vi har haft en del tomma lokaler. Det har varit positivt och vi har varit generösa och sett till att de får bra nya lokaler. Dem som bor i hyreslägenheter får hjälp att flytta ut. Eftersom att det här har varit på tal en längre tid så skulle jag tro att det är cirka tio lägenheter som är bebodda i dag. Och vi har reserverat andra lägenheter i närheten till de som måste flytta.

Men det är inte alla som är helt nöjda med rockaden.

– Det är blandat. Vissa har bott där i många år och vissa är på ålderns höst, det är alltid svårt att flytta, det är mycket känslor, men vi stödjer dem på alla sätt vi kan och de står först i kön till tygghetsboendet, säger Christian Rickardsson.

Hyresnivån för de seniorer som ska bo i huset är ännu inte bestämt. Affären med SBO blev klar i fredags och nu ska Hoforshus förhandla med Hyresgästföreningen.