Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors kommuns flummiga värdegrundsarbete trollar bort skattepengar

Ekonomiskt krisande Hofors kommun har lagt 1,2 miljoner kronor de senaste två åren på ett värdegrundsarbete som lett till – ja vadå, förutom att konsulter fått furstligt betalt?

Annons

Hofors kommun har en krisig ekonomi. Tidigare i år kom uppgifter om att prognosen pekar på ett underskott på 25 miljoner kronor vid årets slut och kommunledningen uppmanar med jämna mellanrum verksamheterna att vända på varenda krona.

Det är i sådana tider en kommunledning måste vara tuff och göra prioriteringar. Det är då man säger nej allt annat än det absolut nödvändigaste.

Därför är det extra svårt att förstå hur man tänkte hösten 2013 när kommunens ledningsgrupp, med dåvarande kommunchefen Ulf Strömstedt i spetsen, tog fram ett beslutsunderlag åt fullmäktige om ett värdegrundsarbete för 250 000 kronor om året. Ett förslag som klubbades igenom av ett så gott som enigt fullmäktige. Blott Per Åslund från Folkhemmet i Hofors-Torsåker röstade mot förslaget.

När Gefle Dagblads reportrar Jonas Harrysson och Niklas Sundin har granskat projektet har det framkommit många besynnerliga turer kring projektet.

Under 2014 startade projektet med att konsultfirman Värdeskaparna i Gävle kopplades in liksom trollkarlen och managementkonsulten Peter Rosengren från Lund.

Läs mer: Oppositionen sågar pengarullningen i värdegrundsprojektet: "Nu får det väl ändå vara nog"

Sedan dess har Värdeskaparna fakturerat 600 000 kronor och Peter Rosengren och hans företag har hittills fått 400 000 kronor. En faktura på 14 000 kronor gäller trolleriframträdande.

Budgeten har spruckit rejält och vad dessa spenderade skattekronor gett Hoforsborna är svårt att få svar på. När GD försökt reda ut frågan staplas flosklerna på varandra från ledande tjänstemän och politiker.

– Han har gett ett stort mervärde i att få en att tänka med ryggraden på ett väldigt klokt sätt, säger kommunalråd Marie-Louise Dangardt, S, om Peter Rosengren.

– De har stöttat oss i processen med att implementera värdegrunden. Utbildning har skett för värdegrundsledare, medarbetare och chefer. Våra värdegrundsord är ansvar, professionalism och respekt, säger nuvarande kommunchefen Mimmi Abramsson om företaget Värdeskaparna.

– Ett sätt att tackla ekonomin är att få med sig personalen, att bygga en gemensam plattform, och då kan man se det här som en investering och ett smörjmedel för det fortsatta arbetet, säger förre kommunchefen.

Vad är det de säger egentligen? Det är synnerligen oklart.

Stundtals kan det vara svårt att svart på vitt tala om på vilket sätt det gagnar skattebetalarna med alla de saker en kommun sysslar med. Ingen tycker väl att kommunala tjänstemän eller politiker ska sitta på rumpan på sitt kontor året runt och aldrig lyfta nästan från skärmen. Studieresor och utbildningar är viktiga.

Om de går att förklara och försvara vill säga.

Den politiker som får för sig att lägga pengar på flummiga projekt som på oklart sätt ska utveckla kommunen bör ställa sig dessa ganska grundläggande frågor: Kan jag förklara för skattebetalarna vad pengarna använts till? Kan jag förklara vad de använda skattepengarna lett till?

Klarar de inte att svara på dessa frågor så är det bäst att avstå.

Läs mer: 1 000 kommunanställda på inspirationsdag

Annons