Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hofors kulturskola i topp

Hofors kulturskola är en av tre musik- och kulturskolor som nominerats till priset Årets musik- och kulturskola 2009.
– Det här är hur stort som helst, säger kulturskole- chefen Ritva Snellman.

Hofors kulturskola är tillsammans med kulturskolorna i Luleå och Solna nominerade till tävlingen om Årets kulturskola 2009. Redan för två månader sedan stod det klart att Hofors kulturskola fanns med i den sista gallringen bland tolv kulturskolor. Redan då var Ritva Snellman överväldigad och bjöd sina sju pedagoger på tårta.

– Då kändes det som om vi fått priset redan, genom att bara komma bland de tolv, säger hon.

Hon tror att en stor del i framgången är den satsning som gjordes från 2005 och som ökat elevantalet kraftigt. Från 157 elever i den frivilliga kulturskolan 2001 till i dag 250 elever, trots att elevantalet sjunker kraftigt i skolan. Det är elever i åldrar från under ett ända upp till 20 år. De yngsta eleverna räknas in i verksamheter med mamma, pappa och barn. Sedan finns även barn från förskolan med i de lekgrupper som arbetar med dans och teater.

– Jag tror att vår styrka är just att vi har envist jobbat för att utveckla verksamheten och har fokus på eleverna. Deras vilja styr vår verksamhet, påpekar hon.

Från 2005 vill hon beteckna kulturskolan som komplett med en otrolig bredd på musiksidan och duktiga pedagoger. Utöver ungdomarna finns en vuxengrupp på nio elever från Ovako Couplings. De går en gitarrkurs genom sitt arbete. Ritva Snellman har inga problem att se hur pengarna, 50 000 kronor, ska användas om de vinner.

– Det är något som eleverna ska få vara med och bestämma, säger hon.

Bakom priset står Svenska musikrådet som representerar hel det svenska musiklivet genom sina medlemsorganisationer.