Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hofors tvekar om gemensam nämnd

Ockelbo har sagt ja till gemensam samhällsbyggnadsnämnd. Likaså Sandviken.
Men i Hofors går debattvågorna höga.

Under fullmäktigemötet i Hofors i maj bordlades ärendet. Flera ledamöter behövde mer tid att tänka igenom förslaget att skapa en gemensam samhällsbyggnadsnämnd med Ockelbo och Sandviken.

Men efter att kommunstyrelsen visat tummen upp låg vägen öppen för ett ja också i fullmäktige vid måndagens möte i Torsåker.

Så blev det inte.

Det började med att Hans Backman, FP, yrkade på en återremiss. Han sade sig i grunden vara positiv till samarbete över kommungränserna.

Men han sade sig också ha märkt av en oro för att den egna kommunen skulle få ett förlorat inflytande över besluten.

Han ville att det politiska inflytandet i förslaget skulle ses över och att det skulle utredas om det fanns en möjlighet att införa ett utskott i Hofors med direkt koppling till den gemensamma nämnden.

Alf Persson, M, yrkade på direkt avslag till förslaget. Även Hoforspartiet och SD var emot.

– Vi får nog inte mycket att säga till om i den nämnden, sa Alf Persson

Däremot var Xamuel Gonzalez Westling, V, och Daniel Johansson S, positiva till en gemensam samhällsbyggnadsnämnd.

– Tjänster försvinner från Hofors, ingen tycker det är kul. Men vi vinner på att ha en större nämnd med bredare kompetens, sa Daniel Johansson.

– Min första reaktion var negativ. Men sedan insåg jag att vi får en verksamhet som gynnar oss. Kommunen, företagarna och alla som bor här får det bättre med en gemensam nämnd, sa Xamuel Gonzalez Westling.

Kommunchefen Ulf Strömstedt intog talarstolen och berättade att ärendet varit på remiss hos både Hoforshus och Entré Hofors.

– De har funnit både farhågor och fördelar med en gemensam samhällsbyggnadstjänst. Men också att fördelarna väger tyngre än farhågorna, sa han.

Till sist fanns två förslag, avgöra ärendet samma dag eller återremittera och ta beslutet vid ett annat möte.

En votering visade att 18 ledamöter ville att ärendet skulle avgöras under pågående fullmäktigemöte. 13 röstade för en återremiss.

Och eftersom ett ärende måste återemitteras om en tredjedel så önskar så klubbades för att beslutet skulle avgöras i ett senare skede.