Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hofors, vänligast i Sverige?

Vänligast för boende, näringsliv och fritid. Stämmer verkligen det?

LUPP var en enkät undersökning som genomfördes av Hofors ungdomar 2005. Syftet var att ta reda på ungdomarnas åsikter om vad de yngre tyckte fattades och vilka slags aktiviteter de ville ha i Hofors Kommun. Målgruppen sträckte sig från högstadiet upp till en 25-årsgräns och sammanställningen av enkäterna skulle få kommunen att utveckla ungdomarnas fritid, ett sätt för att de yngre skulle känna sig delaktiga i kommunens beslut. Ungdomarna skulle få vara med och påverka, deras åsikter skulle bli uppfångade.

Jag var själv med och fyllde i enkäten för LUPP 2005, jag var då 25 år gammal. Det kändes som ett bra initiativ, någon skulle äntligen lyssna på vad de yngre hade att säga, vi var viktiga!

Enkäterna blev sammanställda och ett förslag arbetades fram, Entré ungdom. Entré ungdom skulle innebära en omorganisation av Hofors Fritidsgård och Hofors Kulturskola då bägge verksamheterna skulle bakas ihop till en.

Det skulle bestå bland annat av ett centralt kafé med personal, det skulle anordnas diverse aktiviteter ledda av utbildade coacher inom varje ämne som skulle passa många. Det skulle bli ett ställe att bara vara på, att kunna umgås på med sina vänner, att få möjligheten till en kreativ utveckling samt att det skulle verka drogförebyggande. Ett lyft för Hofors ungdomar, där trygghet och trivsel är ledorden. Hela samhället skulle tjäna på denna satsning.

I Hofors kommuns budget för 2009 och flerårsplan för 2010–2011 som fastställdes den 15/12 2008, skriver kommunstyrelsens ordförande så här: ”Entré Ungdom är ett resultat av ungdomsundersökningen LUPP som vi gjorde för några år sedan. Under 2009 kommer det arbetet äntligen att bli verklighet”

I budgeten för Barn och utbildningsnämnden som fastställdes den 15/12 finns kostnaderna för Entré ungdom medberäknat. ”Planer mot ett Entré Ungdom finns med i budgeten från 2009 och framåt.” Pengar är alltså avsatta för denna utveckling, men någonting hände.

Det senaste är att Hofors kommun har fryst inne alla pengar för utveckling inom kommunen, det vill säga, det blir inget Entré ungdom. Vad hände med ungdomarnas åsikter? Betyder de ungas åsikter ingenting i dag? I den frågan kanske man kan hitta svaret på varför så många inom åldrarna 19–30 år flyttar ifrån Hofors kommun. Det är ju i alla fall ingen som lyssnar till dem, så varför ska de då bo kvar?

Den ”vänligaste” kommunen ska främja utveckling av näringslivet, men fryser själva inne pengarna avsatta till utveckling och uppfräschning av samhället. Hur ska det motivera människor att flytta sina näringsverksamheter till Hofors, eller att våga satsa på egna företag?

Fyra år har gått sedan LUPP undersökningen och så vitt jag vet, har ingenting genomförts efter dess sammanställning. Vilka signaler ger det? Vi vill ha din åsikt, men vi bryr oss egentligen inte om den, men det ser ju bra ut på papper i alla fall.

Det får då mig att fundera på om det verkligen är värt att bo kvar i den här kommunen? Jag faller trots allt fortfarande in under riskgruppen för utflyttning, så jag kanske ska se till att den ”budgeten” inte faller fel och packa mina väskor och flytta till en kommun som är villig att satsa och lyssna till de yngre.

De unga är inte framtiden, de är NUET!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare