Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 500 negativ till länsmuseet

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM Unik bildskatt. Erik Andersson med ett av de fotoalbum som finns efter Josef Eriksson. En del av hans foton finns framkallade.

HÄSTBOByarna Prästhyttan, Åsmundshyttan och Hästboheden i Torsåker är en unik bygd. Här bodde fyra grabbar - Josef Eriksson, Johan Berglund, Enok Eriksson och Bertil Hansson - i början av 1900-talet och alla blev de intresserade av fotografering.

Annons
Flitigast var Josef Eriksson som efterlämnade 1 500 negativ. En samling som nu skänkts till länsmuseet i Gävle.
Tre kvällar har en stor del av bilderna visats för intresserade på Hästbo Bygdegård och ansvarig för visningen har varit Erik Andersson.
- Det är ett otroligt stort material och en unik dokumentation, säger han.

Olika gårdar
Josef Eriksson hade som mål att dokumentera bygden. Här finns olika gårdar och flera av de tidiga bilar som fanns i bygden.
Mycket av vad som Josef Eriksson antog skulle försvinna valde han att fånga på sina bilder. Det ger extra stark bild av utvecklingen och förändringen.
Största delen av fotosamlingen rör åren från 1912 då Josef startade och fram till mitten av 1930-talet. Josef Eriksson gick bort 1966.

Torn till linbana
En bild i samlingen tycker Erik Andersson är extra speciell. Den visar ett par av tornen till den gamla linbana, som gick från kalkbrottet till kalkugnen i Torsåker.
Trots att Erik Andersson intresserat sig för Torsåkersbygden under många år har han aldrig sett bilder med trätornen förut. Kalkugnen, som linbanan gick fram till, brann 1930 eller 1931.
Många bilder skildrar också arbetslivet och gruvdriften från de gruvor som fortfarande var i bruk i början av 1900-talet.
Även om det mesta av materialet rör Torsåkersbygden finns i samlingen bilder från Josef Erikssons resor runt i landet.
Förutom att Josef Eriksson framkallade alla bilder själv sysslade han också lite med fotomontage. Bland annat finns en bild där han drar sig själv på en släde.

ULF GRANSTRÖM
026-15 96 40
ulf.granström@gd.se

Mer läsning

Annons