Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 på Ovako får förlängt

/

Ovako redovisar en försäljningsökning på 50 procent det första halvåret i år jämfört med samma period förra året – och i Hofors har bolaget förlängt visstidsanställningarna för ett 100-tal personer.

Samtidigt finns en oro för hur världskonjunkturen ska utvecklas.

Annons

Ovako, med cirka 1 200 anställda i Hofors, förbereds för en börsintroduktion och som ett led i det har bolaget börjat presentera delårsrapporter.

I går kom rapporten för det första halvåret 2011 och den visar på en klar uppgång jämfört med första halvåret 2010. Försäljningen ökade med 50 procent till 610 miljoner euro, cirka 5,5 miljarder kronor, och rörelsemarginalen ökade till 15,9 procent, tack vare ett rörelseresultat på 97 miljoner euro.

Kostnadseffektiviseringar i kombination med en positiv utveckling på marknaden ligger bakom uppgången, enligt vd Tom Erixon.

Bolaget har med ett genomgripande rationaliseringsprogram reducerat antalet anställda med 15-20 procent under en sexårsperiod. Samtidigt har man bland annat minskat de totala kostnaderna för underhåll genom en mindre andel köpta underhållstjänster.

Som en följd av den snabba uppgången efter den förra finanskrisen anställde Ovako i Hofors ett 100-tal personer på visstidskontrakt.

Dessa kontrakt, som skulle ha löpt ut den sista oktober, har förlängts till den sista januari 2012, vilket innebär att femskiften fortsätter på stål- vals- och rörverken i Hofors.

– Utvecklingen 2011 ser bra ut. Men sedan är det ju så att vi liksom alla andra känner en viss oro för utvecklingen i världen, säger platschefen i Hofors Sten Lyckström, tillika chef för affärsområdet Bar Hofors-Hällefors.

Än så länge finns inga tecken på en bred nedgång, säger han, men skulle konjunkturfallet komma kan de visstidsanställda sägas upp med en månads varsel.

– Kvartal fyra är alltid svagare beläggningsmässigt och en viss överkapacitet kommer vi att ha då men om orderingången håller i sig så har vi inte för avsikt att göra något kortsiktigt.

Ovako tillkännagav i våras att ett nytt ringverk ska byggas i Hofors. Anläggningen ska i första hand möta efterfrågan på ringar till stora vindkraftverk och beräknas kosta cirka 70 miljoner kronor.

Enligt Sten Lyckström ligger planerna på att färdigställa ringverket under 2012 fast.

Och trots den svajiga börsen tycks även planerna på en börsintroduktion 2012 ligga fast.

– Vi har inte ändrat några planer. Vad som ska ske är till sist upp till ägaren att bestämma, säger vd Tom Erixon till Dagens Industri.

Mer läsning

Annons