Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19-åringen erkänner - var på mordplatsen

/
  • 19-åringen dolde sig under jackan tills dörren stängts. Advokat KG Myhrberg yrkade på att hans klient omedelbart skulle släppas fri – så blev det inte.

19-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord. Han erkänner att han var på den misstänkta mordplatsen – men nekar till brott.

– Han har haft Tommy som lärare i ett år och tyckte om honom, säger KG Myhrberg, 19-åringens advokat.

Annons

Den 19-årige Hoforsbon fördes in till häktningsförhandling strax efter klockan tre i eftermiddags. Kammaråklagare Krister Frykman ville ha 19-åringen häktad av samma anledningar som de två 20-åringarna häktades, det höga straffvärdet för brottet och risken att den misstänkte skulle försvåra utredningen om han sattes på fri fot.
Men den här gången framförde han en alternativ brottsmisstanke.
– Jag yrkar på att tingsrätten ska häkta honom på sannolika skäl misstänkt för mord, alternativt medhjälp till mord, sa Krister Frykman.
– Min klient bestrider häktningsyrkandena och yrkar på att omedelbart bli satt på fri fot. Åklagaren har inte visat att det finns sannolika skäl för brottsmisstanken, sa KG Myhrberg innan dörrarna stängdes för allmänheten.
Efter nära en timmes betänketid fattade tingsrätten sitt beslut – 19-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord.
Men KG Myhrberg drog inga växlar på beslutet.
– Häktad kan man bli för att man sannolikt har med något att göra. Men för att bli dömd krävs att brottet kan bevisas.
KG Myhrberg berättar att 19-åringen erkänner att han varit på plats i Tommy Johanssons lägenhet, men förnekar att han deltagit i misshandeln mot honom.
– Han har haft Tommy som lärare i ett år och tyckte om honom. Han har inget som helst motiv till att ge sig på honom.
Den naturliga följdfrågan är om 19-åringen då försökte hindra misshandeln av sin omtyckta lärare, men den förblir obesvarad på grund av förundersökningssekretess.
Till skillnad från sina bekanta, de två mordmisstänkta 20-åringarna, kom 19-åringen in i rättssalen maskerad med jacka över huvudet.
Vilket inte är konstigt. Genom media har han kunnat följa de två 20-åringarnas häktningsförhandlingar, och förstått att fotoblixtarna skulle smattra även denna gång.
Det konstiga är att 19-åringen trots att han varit på plats under det misstänkta mordet, och nekar till att ha deltagit i våldsamheterna, inte hört av sig till polisen på över en vecka.
Istället blev han gripen vid middagstid i onsdags, några timmar innan hundratals Hoforsbor slöt upp i manifestationen mot kriminaliteten på orten.
Varför har han inte hört av sig till polisen?
– Det vet jag inte, säger KG Myhrberg.

Mer läsning

Annons