Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-åringen erkänner

/

(Uppdaterad 11.09) Den 20-årige man som slog, sparkade och hoppade på Tommy Johansson erkänner att han vållat sin gamla lärares död. Men han förnekar synnerligen grov misshandel.

Annons

Fjärde rättegångsdagen om dödsmisshandeln av Hoforsläraren Tommy Johansson. Den börjar med att de tre tilltalade 20-åringarna får redogöra för hur de ställer sig till åklagare Krister Frykmans alternativa gärningsyrkanden; vållande till annans död och synnerligen grov misshandel.
Den mordmisstänkte 20-åringen erkänner vållande till annans död men nekar till synnerligen grov misshandel.
Den mordmisstänkta kvinnan och 20-åringen som misstänks för medhjälp nekar.

"Skulle ha tafsat på någon småtjej"
Två vittnen som stötte på 20-åringen och hans flickvän under natten till den 3 april vittnar under förmiddagen.
Bägge hörde hur 20-åringen frågade runt om var Tommy Johansson bodde.
Ett av vittnena frågade 20-åringen om vad som stod på.
- Han skulle ha tafsat på någon småtjej. Sedan gick de upp mot färghuset.
Det andra vittnet berättar att den huvudmisstänkte 20-åringen frågade honom var Tommy Johansson bodde. Men vittnet visste inte svaret.
- Han verkade irriterad, arg och hade svårt att stå still, säger vittnet.
Verkade han påverkad? frågar åklagare Krister Frykman.
- Jag är inte säker, men tror det, svarar vittnet. 
Rätten tar paus. Sedan väntar slutpläderingar.

Åklagaren: "14 års fängelse"
Kammaråklagare Krister Frykman håller sin slutplädering. Han fokuserar på den huvudmisstänkte 20-åringen och graden av våld som denne utsatt Tommy Johansson för. Han yrkar i första hand på att 20-åringen döms för mord.
- Enligt min uppfattning uppgår straffvärdet till 18 års fängelse. Om tingsrätten dömer honom till fängelse bör straffet efter ungdomsrabatt bli 14 års fängelse.Men först bör han genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, säger Krister Frykman.

Krister Frykman yrkar även på att den andra två 20-åringarna döms till fängelse. Han yrkar på att kvinnan döms för mord, men ett kortare fängelsestraff än den huvudmisstänkte eftersom hon deltagit begränsat i dödsvåldet.
Krister Frykman anser att den "passiva" 20-åringen ska dömas för medhjälp till mord, till ett lägre fängelsestraff än kvinnan eftersom han inte ska ha deltagit alls i misshandeln.
De alternativa yrkandena står fast - synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

"Finns inga förmildrande omständigheter"
Krister Frykman anser inte att det finns några förmildrande omständigheter för den huvudmisstänktes del.
- Däremot försvårande. Det är ingen impulshandling, han frågar flera personer efter vägen till Tommy Johanssons bostad. Han upptäcker att portdörren är låst och tar ett brunnsgaller för att krossa rutan. Han har haft gott om tid att besinna sig på vägen dit, vilket han inte gjort.
Krister Frykman fortsätter:
- De är numerärt överlägsna - tre personer som tränger sig in till ett ensamt brottsoffer. Det är en hänsynslös misshandel med förnedrande inslag. Har Tommy Johansson varit medveten under förloppet måste han ha upplevt en stor dödsångest.
Krister Frykman menar att 20-åringen varit likgiltig till om Tommy Johansson skulle mista livet.
- Han har varit helt försvarslös efter att han fick motta det första knytnävsslaget. Och ändå fortsätter 20-åringen att misshandla honom under lång tid, cirka 15 till 20 minuter. Han har varit fullständigt likgiltig till om Tommy Johansson skulle avlida. Dessutom hörs han säga under första inspelningen (mobilinspelningen) "Bra, nu dog han".
Krister Frykman anser att hoppen mot Tommy Johanssons huvud är styrkta. Dels genom att de medmisstänkta vittnat om dem, dels för att en skada på sidan av lärarens huvud påminner i storlek och omfång om en trampskada som Tommy Johansson hade på benet.

Mer läsning

Annons