Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 brandvarnare ökar tryggheten

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM  Brandvarnare kan rädda liv. Enhetscheferna Monica Hagman och Inga Jäderström är tacksamma för att alla med hemtjänst får brandvarnare. I bakgrunden räddningstjänstens dagpersonal som jobbar i Hofors och Sandviken, Sigge Göthe, Carl-Olof Enkvist, Lars-Ola Hedberg, Lars Sigfridsson och Daniel Gren.

HOFORSNu ska de äldre i Hofors kommun kunna sova lugnare.Samtliga som har hemtjänst i någon form kommer inom kort att få en brandvarnare installerad.

Annons
Bakom projektet ligger Svenska Brandförsvarsföreningen i Gävleborg som skänkt 300 brandvarnare till Gästrike Räddningstjänst. Häromdagen skänktes de till hemtjänsten i Hofors av Räddningstjänstens dagstyrka som arbetar med förebyggande brandskydd i Hofors och Sandviken.
- Det här är första gången som vi satsar på brandvarnare och vi kommer också att informera äldre som inte har hemtjänst, men bor intill kommunens äldreboenden, säger områdeschef Lars Sigfridsson.
Enhetschef Inga Jäderström med ansvar för den södra hemtjänsten är tacksam. Tillsammans med den utbildning som personalen fått utgör brandvarnarna ett gott skydd för de äldre. Undersökningar kring dödsbränder visar att i närmare 90 procent av fallen har det saknats en fungerande brandvarnare.

Utbildning
Tidigare hade all personal på Hofors äldreboenden och i hemtjänsten fått en grundläggande utbildning i brandskydd. De ska kunna agera rätt vid en eventuell brand. Utöver den teoretiska utbildningen har det arrangerats realistiska övningar med räddningstjänstens personal.
Resultatet har blivit en handlingsplan som personalen fått ta del av och arbetar efter.
Inga Jäderström och Monica Hagman, ansvariga för hemtjänsten i Hofors, tycker också att personalen blivit mer uppmärksam.
Nu lackar det mot jul och juletid är den tid på året då en stor del av bränderna sker. Ofta är det glömda eller välta ljus som ligger bakom, men också elfel kan orsaka bränder. Då är brandvarnaren viktig och Lars Sigfridsson hoppas att räddningstjänstens insats i Hofors ska få fler att installera brandvarnare.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons