Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu mer pengar till bowlingen

Efter ett beslut i kommunfullmäktige står det klart att Hofors kommun kommer att efterskänka ytterligare 400 000 kronor till bowlingklubben BK66.
– Gör vi det så tror jag att de kommer att kunna stå på egna ben sedan, sa kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S.

Annons

Enligt det förslag som kommunfullmäktige hade att ta ställning till skulle BK66 beviljas eftergift med totalt 800 000 kronor för 2015 och 2016 på den skuld som klubben har till kommunen.

Men ett flertal av oppositionspartierna yrkade på återremiss.

– Tydligen sitter kommunen med svarte petter igen, sa Alf Persson, M, som ville att BK66 styrelse skulle lägga fram en affärsplan som visar hur verksamheten ska kunna bära sig i framtiden.

– En sådan finns redan, sa Marie-Louise Dangardt, som också uttryckte en oro för vad som skulle kunna hända om inte klubben fick sina pengar omedelbart.

Det slutade med att fullmäktige enades om att efterskänka 400 000 kronor för 2015 men vänta med beslutet för 2016.

– Då hinner vi få mer kött på benen, sa Hans Larsson, C.

Hofors kommun lånade 2011 ut åtta miljoner kronor till BK66, pengar som klubben sedan använde för att bygga den nya bowlinghallen i Hofors centrum. Dåvarande ekonomichefen Christer Ekendahl avrådde kommunledningen från att satsa på projektet men kommunchefen Ulf Strömstedt rekommenderade ändå politikerna att säga ja till lånet, vilket de också gjorde. I kommunfullmäktige var det bara Folkhemmet i Hofors-Torsåker som sa nej.

Ganska snart stod det klart att Christer Ekendahls farhågor skulle besannas. Klubben kunde inte fullgöra sina åtaganden och sedan starten 2012 har nu tre miljoner kronor efterskänkts av lånet på åtta miljoner kronor.

Dessutom har en så kallad bokföringsmässig nedskrivning gjorts av hela lånet. Det innebär att pengarna redan är förlorade i kommunens bokföring även om BK66 fortfarande är betalningsskyldigt.

Nu säger dock Marie-Louise Dangardt återigen att hon tror på klubben.

– Nu går de med vinst. Det har de inte gjort innan.

Annons