Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åslund betalar inte – nu begärs utmätning

Pär Åslund vägrar betala de 32 000 kronor han är skyldig Hofors kommun. Nu begär kommunen att Kronofogden ska mäta ut skulden.

Annons

I går berättade GD om Justitieombudsmannens kritik mot Hofors kommun gällande kommunens sätt att kritisera Pär Åslund för en tidningsinsändare han skrivit. Det var den senaste i en lång rad artiklar om Åslunds konflikt med kommunen, en konflikt som pågått i snart ett decennium och som drivits i flera olika instanser.

I januari i år avkunnade Gävle tingsrätt dom i en fyra år lång rättsprocess mellan parterna. Åslund hade anmält kommunen för missfirmelse mot tjänsteman och arbetsmiljöbrott. Enligt anmälan hade kommunen gjort sig skyldig till brotten i samband med att Pär Åslund slutade sin tjänst som miljöinspektör.

Men tingsrätten hade en annan syn på saken och friade Hofors kommun. I domen fastställdes också att Pär Åslund skulle betala kommunens rättegångskostnader på 32 000 kronor.

Det har han inte gjort, och nu begär kommunen utmätning av fast egendom hos Pär Åslund.

– Jag betalar inte och anledningen är mycket enkel. Har man inte pengar så är det inte så lätt att betala, säger Pär Åslund, som sitter i kommunfullmäktige för Folkhemmet i Hofors-Torsåker.

Han berättar också att han skrivit till regeringen med anledning av tvisten med Hofors kommun.

– Jag har påtalat att Sverige inte har effektiva rättsmedel för att ta tillvara yttrandefriheten, säger han.

Mer läsning

Annons