Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axel och Filip tipsade kommunalrådet

/
  • Axel Larsson och Filip Björkan skrev ner fem förslag för bättre miljö som de sedan skickade till Hofors kommunalråd Marie-Louise Dangardt.

Åttondeklassarna Axel Larsson och Filip Björkan tipsade kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, om hur kommunen kan bli miljövänligare.

– Jag blev jätteglad när jag fick brevet, säger kommunalrådet.

Annons

Med anledning av "Earth Hour" i lördags – timmen då många släckte lyset till förmån för klimatet – har eleverna i klass 8-9 E på Kyrkskolan i Hofors jobbat stenhårt men klimatfrågor under en vecka. Klassen har följt en modell som Världsnaturfonden tagit fram och det har hundratals andra klasser runt om i Sverige också gjort.

– Eleverna har varit jätteintresserade och visat stort engagemang, säger läraren Marita Bergström.

En del i arbetet var att fundera över vilka beslut politikerna borde fatta för att klimatförändringarna ska kunna bromsas. Axel Larsson och Filip Björkan skrev ner fem förslag som de sedan skickade till Hofors kommunalråd Marie-Louise Dangardt.

– Jag blev jätteglad när jag fick brevet och det var jättebra förslag, säger Marie-Louise Dangardt, som också berättar att hon satt upp både brev och kuvert på väggen i sitt arbetsrum.

Axel Larsson och Filip Björkan föreslog bland annat att ekologisk mjölk ska serveras i skolorna, att soporna ska källsorteras i skolan och att skolmaten ska vara närproducerad.

Och själva föregår de gärna med gott exempel. Filip Björkan berättar att han tackat nej till skjuts och i stället valt att gå till skolan, något han gärna fortsätter med.

Mer läsning

Annons