Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axling: Det var rätt att dra in tillståndet

Socialnämndens ordförande Kenneth Axling, S, vidhåller att det var rätt att dra in serveringstillståndet för restaurang Pizza Corner.

– Men det är bra att de överklagar så vi får veta var gränsen för det samhälleliga ansvaret går, säger han.

Annons

I går kunde GD berätta att underlaget för beslutet att återkalla serveringstillståndet för Kadir Akinci och hans restaurang Pizza Corner var fullt av andra- och tredjehandsuppgifter.

Bland annat återgavs uppgifter som kom från personal på andra, konkurrerande restauranger, som i sin tur fått uppgifter om att det förekom servering av minderåriga på Pizza Corner.

Den enda förstahanduppgiften – polisens notering om att legitimationskontrollen fungerade bra – hade utelämnats.

– Den har jag inte läst. Men utifrån det andra som framkommit så tycker jag att vi gjort en viktig markering, säger Kenneth Axling och hänvisar till de fall av misshandel som rapporterats från Pizza Corner och till att restaurangen inte anlitat vakt, trots en uppmaning från socialnämnden att göra det.

– De säger att de haft vakt men det finns inte inskrivet i personalliggaren och det gör att vi inte kan påvisa att de verkligen haft det, säger han.

Men GD:s granskning har visat att flera av de polisrapporter som beslutet att dra in tillståndet grundar sig på, också innehöll enbart obekräftade uppgifter.

Det finns en möjlighet att dela ut en varning innan tillståndet återkallas. Varför gjorde ni inte det?

– Det tycker vi att vi gjort i och med att vi ålagt restaurangen att ha vakter. Då borde de också ha förstått att vi var bekymrade över utvecklingen på restaurangen och skärpt till sig.

I går berättade Kadir Akinci att det indragna serveringstillståndet kommer att resultera i en konkurs inom ett par månader om tillståndet inte återfås. Han är försiktig med att uttala sig av rädsla för att hans situation ska förvärras, men säger:

–Sju-åtta av de här sakerna som räknas upp i utredningen har jag inte med att göra.

Som exempel tar han när en person greps av polisen inne på Pizza Corner, utan att saken hade något med restaurangen att göra.

–Vad kunde jag ha gjort för att förhindra det?

Mer läsning

Annons