Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn måste få rätt slaktat kött

Ensamkommande flyktingbarn i Hofors vill ha köttet på muslimskt sätt: Halalslaktat. Nu kräver Socialstyrelsen att kommunen gör dem till viljes.

Annons

Socialstyrelsen gjorde i fjol två inspektioner på Rönnen, ett hem för vård och boende för ensamkommande flyktingbarn i Hofors. Där bor sju ungdomar med tillgång till personal dygnet runt.

Under inspektionerna intervjuades ungdomarna. De klagade på att det saknades ingredienser i maträtterna och på att de inte fick halalslaktat kött.

De menade att de, av religiösa skäl, inte kunde äta annat än kött som slaktats på det sätt som går under benämningen halal.

Nu kräver Socialstyrelsen att Hofors kommun gör dem till viljes.

I beslutet står att Socialstyrelsen har förståelse för att verksamheten inte alltid kan uppfylla varje persons önskemål om maträtter.

Men myndigheten menar samtidigt att frågan om halalslaktat kött mer har att göra med grundlagsskyddad rätt att fritt få utöva sin religion.

– Ja, men på vilket boende i Sverige ges halalslaktat kött till barnen? Vi kan bara erbjuda falukorv med kycklingkött i stället för griskött, säger Jan Bornestig, socialchef i Hofors.

Ungdomarna både på Rönnen och på flyktingboendet i Torsåker vänder sig också mot att de inte fått välja var de ska bo. En majoritet av dem säger sig vilja bo någon annanstans än i Hofors och Torsåker.

– Samma sak gäller i många delar av landet. Ungdomarna vill helst bo centralt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men de får rätta sig efter massäck och vara glada att de får en placering. Alla kan inte bo i storstäder, säger Jan Bornestig.

Jan Bornestig menar att socialförvaltningen i Hofors får olika budskap från olika myndigheter.

– Migrationsverket ber oss på sina bara knän att ta emot flyktingbarn. Sedan jagas vi av Socialstyrelsen som säger att ungdomarna själva ska välja var de vill bo. Migrationsverket och Socialstyrelsen borde kanske prata ihop sig lite mer på en central nivå.

GD har tidigare skrivit om de problem med skadegörelse och hot som förekommit på boendet i Torsåker.

Vid flera tillfällen hade incidenterna blivit så allvarliga att polis och väktare fått rycka ut.

Enligt Jan Bornestig finns problemen ännu kvar, om än i mindre omfattning.

– Fortfarande inträffar incidenter som nedsprayade serveringslokaler och krossade rutor.

Mer läsning

Annons