Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen far inte illa

TORSÅKERDet är bra att föräldrarna kämpar för sina barn, men jag vill definitivt hävda att inga barn far illa på Tallbackens förskola. Det betonar barn- och ungdomsnämndens ordförande Marie-Louise Dangardt, som därmed underkänner föräldrarnas uppgifter om att barnen inte mår bra.

Annons
- Jag vill hävda att vår barnomsorg är bland de bästa i landet, säger hon.
Problemet med platsbrist i Torsåker är inget nytt för barn- och ungdomsnämnden framhåller hon. Ett arbete pågår för att ordna fler platser i nya lokaler, men det blir ingen nybyggnation. Därtill finns ingen ekonomi, utan befintliga lokaler ska utnyttjas, troligen i anslutning till Solbergaskolan.
I en undersökning som ska presenteras i dagarna jämförs barnomsorgen i tio kommuner i Bergslagen. Undersökningen visar att Hofors kommun har den i särklass dyraste barnomsorgen, lokaler oräknat.
Det är fakta som Marie-Louise Dangardt känt till länge eftersom kommunens egna undersökningar gett samma svar. Nu finns däremot fakta som ger en del svar på varför barnomsorgen är så dyr. Hofors har den mest välutbildade personalen, det vill säga fler förskollärare jämfört med barnskötare än i de övriga kommunerna. Det är något som Marie-Louise Dangardt framhåller borde vara ett tecken på en hög kvalité. Hofors har dessutom en bra personaltäthet även om hon medger att det är för stora grupper på en del håll.
- Det här är något vi jobbar med, och jag hoppas att vi under nästa år åtminstone till hösten ska kunna glesa ut grupperna, men samtidigt minskas också antalet vuxna per grupp, säger hon.
Det enda svar hon med säkerhet kan ge föräldrarna i dag är att deras barn inte far illa på förskolan. Ett arbete pågår för att ordna lokaler så att kommunen ska klara kön för de minsta barnen nu när den allmänna förskolan införs efter årsskiftet.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons