Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cecilia vann skaparpris

/

Det går bra för industridesignern Cecilia To från Hofors. GD har tidigare berättat om hennes examensarbete som blev en produkt som ska säljas på Ica i hela Sverige. Nu har hon vunnit Almis Skaparpris.

Annons

Det är Almi företagspartner som delar ut Skapa Framtidens innovatör. Vinnaren får ett stipendium på 20 000 kronor och är också nominerad till den nationella tävlingen i Stockholm, då unga uppfinnare från hela landet tävlar med sina bidrag.

Idén fick Cecilia To under studietiden, men hade då inte pengar eller tid att utveckla den. När hon läste om Skaparpriset skickade hon in ritningar och en beskrivning. När hon fick svar på sitt bidrag, blev hon förvånad.

– Jag fick ett brev, men jag trodde det skulle stå tack för ditt bidrag men det stod gratis, så det var en glad överraskning.

Lars Jansson på Almi berättar att Cecilias uppfinning visar att hon är kreativ i sin tanke och skapat en produkt som kan vara många till hjälp.

– Hon har gjort en snygg design vilket vi tror kan gagna många som inte vill skylta med sitt problem.

Mugg med inbyggt sugrör är ett hjälpmedel för vuxna och ungdomar. Cecilia To förklarar att en tänkt målgrupp kan vara människor med funktionsnedsättning eller som till exempel lider av Parkinsons sjukdom.

– Droppsäkra muggar finns bara för barn och jag tycker inte att det är ok för vuxna och ungdomar att behöva använda ett redskap som är anpassat till barn. Det är inte kul att behöva göra det i en offentlig miljö.

På fredag tar hon emot priset under en företagarfrukost i Hofors och den 11 oktober kommer hon tävla med sin uppfinning i den nationella tävlingen och har chans att ta hem 75 000 kronor. Men pengarna är inte det enda anledningen till att åka ner och delta.

– Det känns jätteroligt att få visa upp sin produkt. Det är också många stora och små företag på plats som vill knyta till sig kontakter och hitta nya friska fläktar.

Mer läsning

Annons