Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cecilias design står pall för lite spill

/
  • Ungefär så här kommer produkterna att se ut. En smart design som ska förhindra onödigt spill. Tallriken är formad så att den inte ska tippa.
  • Cecilia To är på väg mot framgångar. Resultatet av hennes första riktiga uppdrag kommer vara många barnfamiljer till hjälp.
  • Cecilia To flyttade sitt kontor till Sandbacka park för att få tillgång till de resurser och det stöd som företagare kan få där. Irene Bogren, projektledare på Creative Office som bland annat jobbar med utvecklingsfrågor, har funnits som stöd åt Cecilia.

25-åriga Cecilia To från Hofors pluggade industridesign i Sundsvall. Som alla sina klasskamrater gjorde hon ett examensarbete, i hennes fall tallrikar och bestick för barn. Det som skiljer henne från mängden är att resultatet av det hon gjorde kommer att säljas på Ica i hela landet.

Annons

Det började när hon lyssnade på sina äldre syskon som klagade på barnprodukter som de använde. Att de inte höll måttet. Sedan var gnistan tänd.

– Jag fick höra så många klagomål. Då tänkte jag att nu jäklar ska jag ge mig in i det här.

Så när det var dags att sätta igång med examensarbetet var siktet inställt på att göra en produkt som underlättar för både föräldrar och barn. Hon tog kontakt med flera företag som tillverkar barnprodukter för att höra sig för om intresse fanns att utveckla en ny produkt.

– Jag kontaktade flera företag som gör barnprodukter. När jag frågade företaget Esska om det var något de saknade i sitt utbud så var det klart. De hade under flera år velat ta fram egna tallrikar och bestick för barn.

Det tog sammanlagt två år för Cecilia To att ta fram produkten, till stor del på grund av hennes kompromisslösa krav på resultatet. Till skillnad från många företag som designar produkter har hon en något annorlunda metod. Hon är noga med att det hon lämnar ifrån sig är en högkvalitativ produkt som fungerar från början.

– Det viktigaste med processen är förstudien. Då klargör man vilka behov och krav som ställs på produkten. Sedan kan man börja med designen. Många företag har så bråttom och designar direkt och det kan bli fel och då kostar det ännu mer pengar när man måste göra om det.

Utifrån sina krav på kvalitet valde hon att studera åtta barn och deras föräldrar. Under lång tid observerade hon hur barnen åt och hur föräldrarna matade de yngre barnen. Utifrån det kom hon sedan fram till en design som hon tror kommer att fungera.

– Tallriken måste bland annat vara stabil och ha inåtvända kanter så att det inte blir så mycket spill.

Så efter tester, ritningar och funderingar är nu är hennes tallrik och bestick färdiga och redo att användas av barn i hela landet. Esska har låtit massproducera tallrikarna och besticken i Thailand och Cecilia berättar att de första beställningarna är på väg till Sverige. Under hösten kommer sedan alla Ica Maxi- och Ica Kvantum-butiker i hela landet att få hennes tallrikar och bestick på hyllorna.

– Det känns väldigt kul, det är stort. Jag tog hem en prototyp och testdiskade och tänkte att det här fungerar ju faktiskt och nu är det klart. Jag har haft tanken i två år och väntat på den här dagen, så det känns skönt.

Mer läsning

Annons