Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern vill granska demensvård

/
  • Även Helena Wikström, C, ledamot i socialnämnden var intresserad av hur demensvården kan utvecklas. På Hesselgrenska delar man in dementa personer i tre olika nivåer.

På demensboendet Hesselgrenska används kodlås på dörrarna och golvlarm.

Något som inte är tillåtet enligt Socialstyrelsen.

– Vi jobbar på att få till en ny lag när det gäller tvångsåtgärder inom demensvården, säger riksdagspolitikern Anders W Jonsson, C.

Hesselgrenska i Hofors vårdar i dag 34 dementa och har dessutom fem platser för korttidsboende. De har fått beröm för sin moderna vårdform som kallas ”nivå-boende”. Det innebär att personer som är på ungefär samma nivå i sjukdomen bor på en avdelning.

Annons

På avdelning ett är det mycket aktiviteter: bakning, lyssna på musik, promenader, sticka och pussla.

– Personalen hinner delta i aktiviteterna. Har man en avdelning med blandade grader av demens måste personalen koncentrera sig på de mer sjuka och de andra kan bli sittande och får klara sig själva, säger sjuksköterska Christina Lexen.

Denna vårdform är unik i sitt slag i Gästrikland. Centerpolitikern Anders W Jonsson är nyfiken på Hesselgrenska och vill samtidigt försöka få till en förändring i lagstiftningen.

– I dag är det förbjudet att använda tvång i demensvården, som låsta dörrar eller GPS-sändare. Men det förekommer på de flesta ställen ändå. Jag vill få till en trygghet för både personal och boende. Ytterst handlar det om att dementa personer ska skyddas från att skada sig, säger han.

Han förespråkar åtgärder som till exempel kodlås, men menar att det då måste vara tuffa regler runt det. Det ska vara öppet mot anhöriga och finnas en rättsäkerhet kring åtgärderna som får användas.

– Det får inte bli en fråga om hur man sparar mest pengar, säger han.

Och Christina håller med.

– Om kompetensen hos personalen är hög och om de boende trivs i miljön så har de antagligen inte behov av att rymma från boendet, säger hon.

Mer läsning

Annons