Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dämpat på Björkhagskolan

/
  • Jörgen Lindgren är lärare och representant för Lärarnas Riksförbund. Han berättar att stämningen bland lärarna är dämpad till följd av beskedet från politikerna.

Intaget stoppas och natur- och samhällsprogrammet ställs in nästa år. Det är den första åtgärden som vidtas med anledning av att Hoforseleverna i allt högre grad nobbar Björkhagskolan.

Annons

I går kunde GD berätta att antalet elever som satt något av Björkhagskolans program som sitt förstaval inför läsåret 2012-2013 minskat betydligt jämfört med året innan och att barn- och utbildningsnämnden därför beslutat att åter se över skolans organisation och programutbud.

Framförallt var det de teoretiska programmen som tappat elevernas intresse och därför ställs de helt enkelt in nästa läsår. Beskedet från skolledningen är dock att programmen eventuellt kan gå att söka till läsåret därefter, beroende på vad den utomstående utredning som ska göras kommer fram till.

Jörgen Lindgren är lärare och representant för Lärarnas Riksförbund och han har svårt att tro att ett års uppehåll skulle göra att fler elever söker programmen när och om chansen att söka återkommer.

Han berättar också att stämningen bland lärarna på Björkhagskolan är dämpad till följd av beskedet från politikerna.

– Att de studieförberedande programmen försvinner är väldigt ledsamt och en stor förlust för hela skolan och för hela kommunen, tycker vi.

Undervisningen för de elever som redan i dag går på natur- och samhällsprogrammen kommer inte att påverkas av beslutet men bedömningen är att tre-fyra lärartjänster kan behöva tas bort.

Detta kan beröra fler lärare än bara de som tjänstgör på de aktuella programmen eftersom facket strävar efter att göra den så kallade LAS-kretsen så stor som möjligt. Det är inom LAS-kretsen som turordningslistan sedan används enligt principen sist in, först ut.

Enligt barn och utbildningsnämndens ordförande Linda-Marie Anttila, S, fanns det ingen annan utväg än att stoppa antagningen till de teoretiska programmen.

– De här två programmen har för få sökande i år och det blir inte försvarbart, varken ekonomiskt eller pedagogiskt, att bedriva undervisning med en så liten elevgrupp.

– Vi vill nu ta ett helhetsgrepp och se över hela gymnasieskolans organisation för framtiden och i det arbetet ska lärarnas kompetens tas tillvara. Vi ska även titta på antalet barn framöver och vad som är möjligt att göra i Hofors kommun utifrån vår samhällsstruktur. Vad vi vet redan i dag är att de elever som väljer Björkhagskolan trivs väldigt bra. Utmaningen ligger i att få ungdomarna att välja Björkhagskolan i första skedet, säger hon.

GD har utan framgång sökt skolchefen Agneta Dahlqvist.

Mer läsning

Annons