Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dangardt ger inte upp miljonerna

Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, har inte gett upp hoppet om skatteutjämningsmiljonerna.

– Jag tror att regeringen vore väldigt dum om den inte lyssnade på de som styr ute i landet, säger hon.

Annons

I lördagens Gefle Dagblad gick det att läsa om att Hofors kommun riskerar att gå miste om åtta miljoner kronor till följd av att förändringen av det kommunala skatteutjämningssystemet, den så kallade Robin Hood-skatten, drar ut på tiden.

En bred parlamentarisk utredning har slagit fast att systemet bör förändras på ett sätt som skulle gynna många glesbygdskommuner men någon proposition med det innehållet har ännu inte kommit från regeringen och ansvarige ministern Peter Norman, M.

Marie-Louise Dangardt tror dock inte att loppet är kört. Hon hänvisar bland annat till att 78 borgerliga kommun- och landstingpolitiker nyligen skrivit till regeringen för att trycka på för att utredningens förslag genomförs.

– Lyssnar de inte på dem så tror jag att det blir uppror i vissa partier, säger Dangardt.

För Hofors kommuns del är det mycket som står på spel. Kommunalskatten är redan högst i landet och utan de åtta miljoner kronorna från ett reformerat utjämningssystem så kan det bli svårt att sänka skatten som planerat nästa år.

– I så fall får vi se hur vi ska agera. Det får vi ta ställning till då, säger Marie-Louise Dangardt.

Framförallt är det moderatstyrda storstadskommuner som motsatt sig förändringar av systemet, främst med argumentet att skatten skulle vara orättvis och tillväxthämmande. I Lidingö kommun, som är en av de kommuner som betalar in mest, bidrog den genomsnittlige invånaren med knappt 6 000 kronor 2010.

– Då kan de ju höja skatten till normala nivåer så kommer de att klara sig alldeles utmärkt ändå, säger kommunalrådet i Hofors.

I ett uttalande i Sveriges Radios Ekot i går öppnade Peter Norman för att det trots allt kan komma en proposition under våren. Det kan även bli fråga om att sjösätta delar av utredningen. Men hans pressekreterare Markus Sjöqvist vill inte gå närmare in på innebörden i det.

– Om man lyssnar på vad Peter sa så var det många förbehåll och jag vill inte spekulera i vare sig innehåll eller tidshorisont, säger han.

Mer läsning

Annons