Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De förstör hela centrum”

/
  • Enligt kommunstyrelsens beslut om nästa steg i centrumförnyelsen ska Skänken flyttas frän Skänktorget till Bergsprängartorget, där den ska placeras i en refug i gatan.
  • Gunvor Sundberg, 79, tycker att politikerna ska lyssna på handlarna i centrum.
  • – Jag tycker att det blivit fint i centrum. Men jag kan förstå de som är rädda för att det ska bli stökigt med skateparken, säger läraren Eva Kjellsson, 51.
  • Johan Norman, 25, är nyinflyttad till Hofors och trivs bra i centrum.– Jag har det jag behöver här, säger han.
  • – Ungdomar är väl inte tysta precis och det tycker jag inte att de ska behöva vara heller, säger Mona Ljung, 70.

Det är inte bara handlarna som har synpunkter på politikernas beslut om Hofors centrum. Gunvor Sundberg, 79, gillar inte planerna på en skatepark på Skänktorget.

– Jag tänker på de som bor här, säger hon.

Annons

Beslutet om nästa del i centrumförnyelsen togs av kommunstyrelsen i december och hade föregåtts av en rad dialogmöten där Hoforsborna fått säga sitt.

Trots det är det inte helt lätt att hitta Hoforsbor som är odelat positiva till de kommande förändringarna. Och som GD kunde berätta i går har elva handlare överklagat kommunstyrelsens beslut till förvaltningsrätten. Handlarna befarar bland annat att fasta utsmyckningar kan försvåra för handeln.

För Hoforsbon Gunvor Sundberg är planerna på en skatepark på Skänktorget det största problemet. Hon tycker att Skänken står bra där den står och hon är rädd att lugnet i centrum går förlorat.

– Jag tycker att det är bedrövligt, de förstör hela centrum. Förr när Systembolaget låg här på Centralgatan så kunde det ju vara lite oroligt men nu går det ju att vara här. Jag tänker på de som bor här. Och inte lyssnar de på handlarna heller, som inte vill ha det här, säger hon.

Mona Ljung, 70, delar Gunvor Sundbergs farhågor gällande skateparken.

– Jag tycker inte att den passar in. Ungdomar är väl inte tysta precis och det tycker jag inte att de ska behöva vara heller, säger hon.

Betydligt yngre – 25 år – är Johan Norman. Han tror att skateparken är helt rätt.

– Jag tror att det är bra för ungdomarna, att de har något att göra, för det tror jag nog kan saknas annars, säger han, och berättar samtidigt att han är nyinflyttad till Hofors.

Vad tycker du om Hofors centrum som det är i dag?

– Jag tycker att det är bra. Det är lugnt och skönt och människorna är trevliga. Jag har det jag behöver här.

Förr fanns en vattenspegel på Teaterplan och den saknas av Eva Kjellson, 51.

– Jag vet inte varför de tog bort den. Ett övergångsställe saknar jag också här borta, säger hon och pekar längs Skolgatan i riktning Centralgatan.

Enligt gällande plan kommer ett gångfartsområde att anläggas precis där Eva Kjellson vill att det ska bli enklare att passera över gatan.

– Jag tycker att det blivit fint i centrum. Men jag kan förstå de som är rädda för att det ska bli stökigt med skateparken, säger hon.

I nästa vecka ska kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, och projektledaren Lena Wigren träffa de missnöjda handlarna för fortsatta diskussioner om centrumförnyelsen.

Mer läsning

Annons