Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De leker med människors liv”

/
  • Legionellan upptäcktes efter att en av hyresgästerna på Hantverkargatan 26 insjuknat i legionärssjuka.

Efter legionellautbrottet 2004 skulle Hoforshus byta ut handdukstorkarna i höghusen på Hantverkargatan. Men åtgärden fullföljdes aldrig och i juni i år drabbades samma kvarter av ett nytt legionellautbrott.

– De leker med människors liv, säger kommunstyrelseledamoten Kent Olsson, FHT.

Annons

Den 16 juni kom larmet om att en person boende på Hantverkargatan 26 i Hofors drabbats av den fruktade legionärssjukan.

Sjukdomen orsakas av legionellabakterier och resultaten av de provtagningar som gjordes i kvarteret visade på stora mängder legionella i varmvattnet.

Misstankarna riktades mot de vattenburna handdukstorkarna – som är ökända för sin förmåga att alstra legionella – och under sommaren har Hoforshus därför tagit bort samtliga torkar i de aktuella husen. Bolaget har också sanerat vattenledningarna, ett arbete som beräknas vara slutfört i slutet av den här veckan.

Men redan 2003-2004 härjade legionella på Hantverkargatan och redan då togs också beslut om att byta ut handdukstorkarna. Detta enligt minnesanteckningar från ett möte i februari 2004, som GD tagit del av. Före utgången av 2004 skulle de vattenburna handdukstorkarna vara utbytta mot elektriska.

Men det tog alltså ytterligare sju år och ännu ett fall av legionärssjuka innan Hoforshus kom till skott.

Bolagets dåvarande VD Christer Ekendahl kunde i går inte svara på varför jobbet inte gjordes 2004.

– När det gäller vad som skulle göras och vad som gjordes eller inte gjordes så får jag återkomma. Frågan kom plötsligt och där jag sitter nu kan jag inte svara på det, säger han.

Samma fråga ställer Folkhemmet i Hofors-Torsåkers Kent Olsson och Pär Åslund i en interpellation till Hoforshus nuvarande ordförande Hans Forsberg, S. De frågar också vem som hade ansvaret för att inget hände 2004 och om kommunen kommer att betala ut skadestånd till den person som drabbades av legionella i år.

Enligt Pär Åslund är det ”kristallklart” att ett miljöbrott begåtts.

– Blotta misstanken om att någonting kan vara farligt för människors hälsa eller för miljön ska räcka för att åtgärder ska vidtas, säger han.

Kent Olsson är upprörd och menar att Hoforshus riskerat sina hyresgästers liv.

– Jag vet faktiskt inte varför de inte bytte ut handdukstorkarna 2004, ren slapphet kanske? Det är i alla fall illa och det ska inte behöva vara så här i Hofors, säger han.

Christer Ekendahl vill dock inte kännas vid några anklagelser.

– Rent generellt så kan man inte säga att den person som blev smittad 2004 blev det i sin lägenhet och samma sak gäller den person som blev smittad nu.

Att handdukstorkarna är en känd riskfaktor och att mängderna legionella som uppmättes var höga, ”spelar ingen roll”, säger han.

– Är oturen framme så kan det räcka med en bakterie, för legionellan är en lömsk bakterie.

Mer läsning

Annons