Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De säljer kattströ för miljoner

/
  • Representanter för projektet Framför besökte Sorptions fabrik i Hofors i går. I rosa byxor i mitten syns delägaren Johanna Grönlund och till höger om henne landshövding Barbro Holmberg. Trea från höger delägaren Anna-Cari Vestlund.

Med en unik produkt och en egen filosofi har Hoforsföretaget Sorption erövrat 15 procent av den svenska marknaden för kattströ och kattsand.

I går besöktes företaget av projektet Framför, med landshövding Barbro Holmberg i spetsen.

Annons

Sedan 1985 har familjeföretaget Sorption verkat på Böle industriområde i Hofors. Där-ifrån har Rolf Grönlund tillsammans med döttrarna Johanna Grönlund och Anna-Cari Vestlund – och övrig personal – sålt och distribuerat företagets enda produkt, ett miljövänligt katt- och smådjursströ helt baserat på pappersmassa.

Företaget är det enda i Sverige som säljer strö gjort av papper. I övrigt är det olika sand- och grusmaterial som dominerar.

– Från början var det i storstäderna produkten blev populär eftersom den är lätt att bära hem, säger Johanna Grönlund.

Drygt 25 år efter starten upplever ägarna att företaget andas ny frisk luft. En ny förpackning och en förstärkt miljöprofil är signalerna om det utåt. Men Sorption har sedan ett par år också ett speciellt sätt att hantera arbetstider. När dödtid uppstår inom produktionen, vilket inträffar regelbundet, skickas personalen helt enkelt hem – med lön.

Detta i kombination med att ansvar i hög grad delegeras nedåt har skapat en bra stämning, tycker Johanna Grönlund.

– Nu styr vi inte upp vem som gör vad och då fungerar allt bättre än när vi var där och petade hela tiden.

Inklusive ägarna arbetar sju personer på företaget, som omsätter runt 13 miljoner kronor årligen.

Hofors kommun brukar kritiseras för sitt dåliga företagsklimat. Har ni några synpunkter när det gäller det?

– Nej, inte alls. Vi har inget att klaga på och trivs jättebra på alla sätt.

Sorption är ett av de 50 så kallade Framförföretagen i Gästrikland. Framför står för Framgångsrika Företag och som grund för urvalet ligger kriterier som omsättning, vinstutveckling, personalpolitik och arbetsmiljö.

Bakom Framför står länsstyrelsen, kommunerna, Svenskt Näringsliv, företaget Aktiv Revision, Högskolan i Gävle och Mellansvenska Handelskammaren.

Syftet är att ta fram goda exempel och eftersom projektet levt i elva år finns nu ett digert material att forska i, och det är där högskolan kommer in i bilden.

– Det här är något vi kan få stor nytta av, sa landshövding Barbro Holmberg i samband med att representanter för Framför besökte Sorption i går.

Besöket i Hofors var det första i en turné som ska gå till samtliga gästrikekommuner.

Mer läsning

Annons