Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta har hänt - Hoforsmordet

/

Klockan fyra på morgonen den 3 april mördades Tommy Johansson i sitt hem i Hofors. Detta har hänt.

Annons

Lördag 2 april, söndag 3 april
Under lördagskvällen och natten mot söndagen befann sig Tommy Johansson, den huvudmisstänkte 20-åringen, hans nu 21-åriga flickvän och den tredje 20-åringen som åtalats för inblandning i Tommy Johanssons död, på krogen Pizza Corner i Hofors. Alla tre hade tidi-gare haft Tommy Johansson som lärare.
De stannade till stängning klockan två på natten. Tommy Johansson tog en taxi mot Storvik, men efter att ha talat med en okänd person i mobilen bad han taxiföraren att vända och köra tillbaka till hans lägenhet på Skolgatan. Den huvudmisstänkte 20-åringen och hans jämnåriga flickvän promenerade hemåt. På vägen berättade hon det som ingen annan har sett – hennes tidigare lärare Tommy Johansson skulle ha smekt henne över brösten och sagt att hon var ”en fin flicka”. Paret bestämde sig därefter för att söka upp Tommy Johansson i hans hem. Men de visste inte vägen. Något som den 20-årige medhjälparen ska ha visat dem efter att de stötte ihop med honom. Någon gång vid klockan fyra på söndagsmorgonen ska Tommy Johansson ha avlidit.

Måndag 4 april
Paret greps och häktades dagen efter i Gävle tingsrätt som på sannolika skäl misstänkta för mord. Den som stod för den stora merparten våld mot Tommy Johansson var den huvudmisstänkte 20-åringen. Han har erkänt slag, sparkar och jämfotahopp mot mage/bröst och att han använt sig av kniv i begränsad omfattning – men förnekar att han ska ha hoppat på Tommy Johanssons huvud. Han förnekar mord och menar att en del av skadorna kan ha uppstått av att Tommy Johansson kan ha fallit mot ett bord. Kvinnan nekar till mord och medhjälp till mord. Hon erkänner två sparkar, en mot Tommy Johanssons sida, den andra mot hans skrev.

Fredag 15 april
20-åringen häktas. Han visade vägen till Tommy Johanssons lägenhet, var med under dödsmisshandeln, stal från lärarens lägenhet, och hjälpte dagen efter till att röja undan vad trion trodde kunde vara bevismaterial.
Den 20-årige mannens inblandning i dödsmisshandeln uppdagades först efter förhörsuppgifter från kvinnan. Han nekar till medhjälp till mord. Alla tre har åtalats för grov stöld.

Måndag 27 juni
När rättegången avslutades, släpptes den 20-årige medhjälparen på fri fot i väntan på dom. Tingsrätten slog fast att den huvudmisstänkte gjort sig skyldig till det våld som åklagare Krister Frykman beskrivit , och dagen efter beslutades det att han skulle genomgå en stor undersökning hos den rättspsykiatriska avdelningen på Huddinge sjukhus. En vecka senare beslutades det att även flickvännen skulle genomgå en sådan.

Fredag 29 juni
Rättsmedicinalverket meddelade att den huvudmisstänkte inte var allvarligt psykiskt störd när han dödade Tommy Johansson, de meddelade samma resultat angående flickvännen.

Måndag 8 augusti
Extrainsatt förhandlingsdag i tingsrätten. Bakom stängda dörrar gick rätten igenom de rättspsykiatriska undersökningarna och meddelade sedan att dom i målet kommer den 15 augusti.

Mer läsning

Annons