Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dieselstölderna har kostat honom miljoner

/
  • Företagaren Lars Olsson känner sig uppgiven i kampen om att få bukt med dieselstölderna.– Polisen rycker bara på axlarna, säger han. Foto: Roger Wallenius

Lars Olsson har förlorat miljontals kronor på dieselstölder i Hofors. Han är kritisk till att tjuvarna aldrig åker fast.

– Fast de lämnat blod kvar och fastnat på bild går det inte att styrka brott, säger han.

Annons

Under sommaren har det skett flera dieselstölder på Kaptensberget i Hofors där vindkraftverk håller på att resas. Lars Olsson, som äger Kungsfors Grävservice, har drabbats hårt av stölderna. Han försökte sätta stopp för tjuvarna genom att svetsa igen locken. Men det fick bara än värre konsekvenser.

– De borrade hål i tanken i stället. Då blev det ännu dyrare för oss när vi fick laga grävmaskinerna också. Det enda vi kan göra är att lämna kvar så lite bränsle som möjligt när vi slutar för dagen.

Dieselstölderna blev till sist så omfattande att ett vaktbolag måste anlitas.

– Nu har stölderna minskat. Men de sker fortfarande. Vakterna har stora områden att hålla koll på.

Han säger att det var ännu värre för några år sedan när hans företag var med och jobbade på väg 68 från Hofors till Dalarna.

– Då var det dieselstölder var och varannan natt. När vi var uppe i förluster på 300 000 kronor slutade jag räkna. Totalt har jag förlorat miljoner på stölderna – och då räknar jag bara med dieseln som stulits.

Enligt honom handlar den största kostnaden inte om den förlorade dieseln när tjuvar varit i farten.

– Maskinerna måste repareras om något brutits upp eller förstörts. Arbetet står också stilla tills maskinerna lagats och fyllts med nytt bränsle. Jag måste betala löner trots att inget arbete blir gjort, säger han.

Han säger att två grävmaskiner som lämnas kvar vid Kaptensberget är kameraövervakade. Men enligt honom spelar det ingen större roll.

– Brott kan inte styrkas även om tjuvarna fastnat på bild. När vi byggde väg 68 var det en tjuv som gjorde illa sig och blödde. Polisen hade hans blod och hade honom på bild. Ändå kunde inte brott styrkas.

Också slalombacken i närheten av Kaptensberget råkade ut för en större dieselstöld nyligen. Tjuvarna hade klippt upp låset till vägbommen och sedan klippt upp ytterligare två lås och stulit 1 500 liter diesel till ett värde av drygt 21 000 kronor.

Dieseln används till pistmaskinen och hade legat i en tank i ett förråd.

– De måste ha haft en stor tank med sig eller flera mindre, säger Patrick Sjöberg, ordförande för Friluftsfrämjandet som sköter om backen.

– För en ideell förening som vår handlar det om stora pengar. Just diesel och el är våra största kostnader. Nu får vi väl jobba ihop pengarna på annat sätt. Vi funderar på att flytta tanken till ett larmat område.

Mer läsning

Annons