Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distriktssköterskor slår larm

HOFORS
Snart orkar vi inte längre. Det säger distriktssköterskorna vid Hofors hälsocentral och pekar på dålig lön och en närmast ohållbar arbetssituation. Nu har de ilsknat till och funderar allvarligt på en massuppsägning som påtryckning till arbetsgivaren.

Annons
Det har varit ett par turbulenta år vid Hofors hälsocentral. Ett flertal läkare har hoppat av och sökt sig bort från hälsocentralen.
Det har medfört att trycket på distriktssköterskorna ökat och de är hårt ansträngda i dag.
Flera är och har varit sjukskrivna och två blir borta länge än, uppger gruppen av distriktssköterskor.
- Det vi upplever som en extra belastning är att vi inte har någon att fråga och vi får ta betydligt mer ansvar för telefonrådgivningen, säger de.
Flyktinggruppen som kom i somras har också gett extra jobb. Varje ärende tar mycket längre tid genom språkproblemen som kräver tolkning. Samtidigt har inga extra resurser kommit till utan gruppen flyktingar ska rymmas inom ordinarie verksamhet.
Flera av sköterskorna uppger att de varit eller är på väg att säga upp sig. Bakom ligger både den svåra arbetssituationen och den dåliga lönen. Först för en dryg vecka sedan blev 2002 års löner klara. En löneförhandling som gav en löneökning med 3,7 procent, knappt hälften av den begärda ökningen. De pekar också på att sjuksköterskor inom den slutna vården får 5,8 procent i lönepåslag samtidigt som distriktssköterskorna blivit lovade extra påslag.
- Vår medellön ligger i dag under nivån för nyutexaminerade distriktssköterskor och det är inte acceptabelt, säger de och pekar på att de skulle behöva ett lönelyft på ett par tusen i månaden för att komma i rätt nivå.
De framhåller att det är viktigt att få lön efter vad man faktiskt gör och en väg till löneökning kan bli att säga upp sig och sedan söka om tjänsten med krav på högre lön.

Minns med fasa
Flera poängterar att det nästan känns som om de får betala för att läkarbemanningen blir så mycket dyrare genom stafettläkare än med ordinarie läkare vid hälsocentralen.
Snart stundar semestertider och med fasa minns de förra året då de för att få semester tvingades jobba extra skift på lediga dagar och extra helg för att få schemat att gå ihop.
- Vi vägrar ta en sommar till med det här, säger de, som tycker att de många sjukskrivningarna borde väcka personalansvariga.
Inom gruppen distriktssköterskor finns en mycket bra sammanhållning och den goda stämningen är ett av skälen till att man orkar jobba som man gör. Jobbet är roligt och tacksamt, men att bara vara lojal och ställa upp känns ändå tungt när arbetsgivaren inte ens med en vettig lönepolitik kan visa sin uppskattning.
Ändå ser distriktssköterskorna med viss optimism på framtiden. Från februari kommer en ny chef och under våren ytterligare en läkare.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons