Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dystra siffror för teknikföretagen

På onsdagen sätter sig ledningen för Ovako ner med facket för ett första samtal efter fredagens varsel. Men med förra veckans besked går Ovako i linje med hela branschen.

– I fjärde kvartalet är det skrämmande siffror för orderingången, säger Anders Rune, chefekonom för Teknikföretagen.

Annons

IF Metall-klubbens ordförande på Ovako, Timo Viiperi, säger att onsdagens möte handlar om att gå igenom information och ta reda på företagets strategi för varslet. Men han förstår vad som ligger bakom beslutet från ledningen.

– Det är låg orderingång på grund av konjunkturläget.

Årets tio första månader i siffror visar också på en dyster utveckling för hela branschen. Anställningsnivån har sjunkit med två procent, produktionen med fyra procent och orderingången med hela åtta procent. Men siffrorna kommer att fortsätta peka neråt innan året är över.

– Nu i fjärde kvartalet är det skrämmande siffror för orderingången. Det är en kraftig försämring och är på samma nivå som fjärde kvartalet 2008 då vi hade Lehman Brothers-kraschen, säger Anders Rune.

Den negativa utveckling som branschen nu möter kommer att hålla i sig, tror han. Men det ser också ut att bli allvarligare än vad man tidigare trott. Allt över fem procents tillväxt är godkänt i branschen, hamnar man under siffran är det sämre. Men nuvarande nivå är värre än så.

– Vi har räknat med en lång och utdragen lågkonjunktur, men vi har inte trott att den skulle bli så djup. Det får vi nog omvärdera nu och det är oroande. Vi har en nivå som ligger på minus tre procent, det är en historiskt kraftig nedgång. Det är inte kul, speciellt för de som drabbas.

Effekten av den negativa spiralen med dykande ordervolymer och mindre produktion blir att personalbehovet minskar. Hittills i år har 55 000 anställda varslats i landet. Bara i november handlar det om 1 000 ”småvarsel” och det är under den kategorin Ovakos varsel sällar sig. Anders Rune säger att en stor del av de varsel som görs också leder till uppsägningar.

– Man brukar säga att 70 procent av alla varsel verkställs och det är ofta i början av en lågkonjunktur som det blir aktuellt.

Mer läsning

Annons