Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elvaåriga Filip dog troligen av sjukdom

/
  • Utanför entrén till Hoforshallen har ljus tänts och folk har lämnat blommor för att minnas Filip Nordenberg som dog efter en simlektion för två veckor sedan.
  • Det var i den här bassängen som Filip Nordenberg hade simlektion innan han gick upp och sa att han mådde dåligt. Nu visar det preliminära rättsmedicinska beskedet att det med största sannolikhet är en sjukdom som orsakade pojkens död.

Ovissheten om elvaåriga Filip Nordenbergs död har varit stor. Men GD kan nu berätta att det med största sannolikhet inte var en olycka. Enligt det preliminära rättsmedicinska beskedet handlar det om sjukdom. Något som förändrar den rättsliga utredningen.

Annons

– Om det slutgiltiga beskedet visar att det handlar om sjukdom så lägger jag ner förundersökningen, säger Kennert Andersson, miljö- och arbetsmiljöåklagare i Växjö.

Det var under en simlektion strax före klockan nio på fredagsförmiddagen den 21 september som Filip Nordenberg gick ur bassängen och sa att han inte mådde bra. Han fick snabbt hjälp av skolpersonal som bedömde att man skulle ringa 112 och inom några minuter var en ambulans på plats. Han kördes först till hälsocentralen i Hofors men fick senare föras till Gävle sjukhus, där han avled. Orsaken till pojkens död förblev dock oklar.

Men GD kan nu berätta att Filip Nordenbergs död med största sannolikhet berodde på sjukdom. Det visar det preliminära rättsmedicinska beskedet som är klart.

– De fynd som har gjorts vid undersökningen pekar på att det handlar om en sjukdom och inget misstag som ska ha skett i simhallen, säger Kennert Andersson.

Han vill inte uttala sig om vad det skulle handla om för sjukdom. Några beslut i utredningen kommer han inte heller att ta innan det slutgiltiga beskedet har kommit.

– Jag gör inga ställningstaganden innan jag har fått det. Men om det slutgiltiga beskedet visar att det handlar om sjukdom så lägger jag ner förundersökningen, säger han.

Ovissheten om vad som ledde till Filip Nordenbergs död har varit stor. Det har till och med gått så långt att hot har riktats mot personalen på Hoforshallen. GD kunde i går berätta om det dödshot som har uttryckts på Facebook, där en person har skrivit att de anställda ska skjutas. Bakgrunden är att flera personer ska ha trott att ansvaret för pojkens död vilar på personalen.

Men det preliminära rättsmedicinska beskedet innebär nu att varken anhöriga, skola eller personal på simhallen längre behöver fundera över vad som hände. Men Rolf Larsson, verksamhetschef på Hoforshallen, säger att det inte förändrar det som är viktigt.

– Det är sorgligt som det är. Vi får ändå inte tillbaka pojken. När man går förbi entrén känns det för jävligt, att en så ung människa ska behöva mista livet.

Mer läsning

Annons