Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil är det goda exemplet

/
  • Folkpartiets riksdagman, Hans Backman, träffade på fredagen Emil Löthbom som fått jobb på Bäckströms Mekaniska sedan han varit lärling där.

I höst blir försöket med gymnasial lärlingsutbildning permanent. Emil Löthblom, 20, fick jobb på Bäckströms Mekaniska efter en tid som lärling, och han är positiv till förändringen.

– För mig har det funkat riktigt bra, säger han.

Annons

Emil Lötblom är ett exempel på hur bra resultatet kan bli när en lärlingsutbildning fungerar, enligt Bäckströms Mekaniskas ägare och chef Börje Andersson. Och för att en lärlingsutbildning ska fungera krävs motiverade elever, motiverade företag och ett nära samarbete mellan skolan och det lokala näringslivet, menar han.

– Utbildningen måste specialiseras för att passa in på respektive företag och basämnena ska alltid ingå.

Emil Lötblom fick genom yrkesgymnasiet på Björkhagsskolan i Hofors göra praktik på Bäckströms Mekaniska inom ramen för ett samarbete som skolan har med fem företag i kommunen. Nu har han sedan ett år tillbaka fast jobb som plåtslagare och svetsare på företaget.

Utbildningen gavs inte inom ramen för lärlingsreformen men samarbetet i Hofors, som pågått i fem år, bär stora likheter med hur den nya gymnasiala lärlingsutbildningen är tänkt att fungera.

– För mig har det funkat riktigt bra. Det kanske var lite för lite praktik men annars funkade det bra, säger Emil Löthblom.

Riksdagsmannen Hans Backman, FP, från Hofors besökte i går Bäckströms Mekaniska för att få en inblick i hur lärlingsreformen fungerar i praktiken.

– Nu blir lärlingsutbildningen en del av den nationella gymnasieskolan och då får alla den här möjligheten. En av anledningarna till det är att vi sett goda exempel här i Hofors, säger han.

Lärlingsreformen infördes för att erbjuda ett alternativ för ungdomar med ett mindre intresse för teoretiska ämnen, liksom för att trygga företagens arbetskraftsförsörjning.

Men det har framförts en del kritik mot reformen, bland annat gällande företagens brist på inflytande över utbildningarnas utformning.

– Det är en av de saker som jag kommer att ta med mig, att den delen måste utvecklas. Det är A och O att det finns en bra dialog mellan företagen och skolan om det här ska fungera, säger Hans Backman.

I Hofors finns alltså ett väl utvecklat samarbete mellan skolan och det lokala näringslivet och fungerar det så är Börje Andersson positiv.

– Förr var det ofta vård av vilsna ungdomar som inte kom in någon annanstans. I dag är det en kvalificerad yrkesutbildning, säger han.

Mer läsning

Annons