Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enayatullah Adel får stanna i Sverige.

/
  • Enayatullah Adel har all anledning att se glad ut. Han har nu fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Arkivbild

Efter år av oviss väntan och kamp har han nu fått permanent uppehållstillstånd.

– Det känns jättebra!

Annons

Men beskedet har inte riktigt sjunkit in, efter åren av avvisningshot och osäkerhet.

– Det känns lite overklighet. Jag har inte hunnit smälta det än, säger han i telefon från Stockholm där han numera bor med sin hustru.

Enayatullah Adel hade redan bott flera år i Sverige, hade jobb och bara några veckor kvar till studenten på Björkhagsskolan i Hofors när gränspolisen grep honom hemma och Migrationsverket låste in honom på förvaret i Gävle för att avvisa honom till Afghanistan. Det var vårterminen 2008. Skolkamrater, lärare och Hoforsbor protesterade och demonstrerade, men avvisningsbeslutet stod fast.

Avvisningen avbröts eftersom det inte ansågs säkert i den provins han kommer ifrån och han gick under jorden. När senare ansökningar prövats har han inte behövt gömma sig. Under turbulensen kring avvisningarna träffade han sin blivande hustru, men fick avslag när han, förutom kriget i det förra hemlandet även hade anknytningsskäl, eftersom han inte sökte från Afghanistan. Han sökte igen och fick nu permanent uppehållstillstånd.

– Ibland har det känts omöjligt. Jag visste samtidigt att jag skulle få det till slut, säger han.

Han har firat med familjen och en granne och i dag med kompisar. Men att Migrationsverket kan överklaga gör att han inte vågar glädjas fullt än, men han berättar att hans juridiska ombud sagt att det är ovanligt att verket gör det.

Inte heller hans gymnasielärare Ullacarin Ahlén Lindström tror att Migrationsverket överklagar. Också för henne är beskedet omtumlande.

– Så klart är jag helt fantastiskt glad för hans skull och för alla som har kämpat, säger hon.

Alla som funnits runt Enayatullah Adel har trott att det skulle ordna sig säger hon. Många har numera lämnat Hofors och de glädjs tillsammans på Facebook.

Men hon har numera alltid en klump i magen när hon åker förbi Migrationsverket i Gävle.

– Det var tuffa saker vi var med om. Jag har kvar bilder på näthinnan av människor i förvaret.

De tryckte lappar mot fönsterrutorna där det stod ”Snälla hjälp” och hon vet att människor varje dag befinner sig i samma situation. Samtidigt med lyckan hon känner nu kommer sorgen över det de då såg tillbaka.

Nu förbereder hon att de ska återsamlas för att fira och Enayatullah Adel, som hållit kontakten med sina gamla lärare hela tiden, tänker åka och hälsa på snart. Han läser sista året på programmet Utveckling och internationellt arbete på Södertörns högskola och är engagerad i Amnesty och Svenska Afghanistankommittén. Efter examen vill han jobba med deras frågor.

– Framförallt med Svenska Afghanistankommittén.

Mer läsning

Annons