Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ersättningskrav börjar droppa in

HOFORSNu har de första ersättningskraven kommit från översvämningsdrabbade i Hofors.

Annons
Drabbade som anser att kommunen ska ersätta dem för självrisken på 10 000 kronor för skador på fastigheten och självrisken för skador på lösöret.

Kommunen går nu ut med ett brev till fastighetsägarna inom de berörda områdena där man redogör för läget. Från kommunens sida konstaterar man att det var extrema vattenmängder som föll på kort tid som orsakade problemen. Kommunen anser att orsaken till skadorna var den extrema väderleken med skyfall som närmast är att betrakta som en naturkatastrof.

Kommunen kommer emellertid att påbörja en utredning för att se om VA-nätet eller de sjöregleringar som finns kan vara en del i problemet. Inte minst vill kommunen försöka minimera problemen för framtiden.

De fastighetsägare som drabbats ska i första hand vända sig till sina försäkringsbolag. De ersättningsanspråk som kommer till kommunen skickas vidare till kommunens försäkringsbolag. Hur stora möjligheter det finns till ersättning vill kommunchef Lars Westin inte gå in på, men hänvisar till att det är den enskilde som har att visa att kommunen agerat vårdslöst eller försumligt.

- Vi kommer också att skicka ett särskilt brev till alla som kommer in med begäran om ersättning som vi ska formulera utifrån vårt försäkringsbolags synpunkter, säger han.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons