Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för Hoforsmord

20-åringen som hoppade, slog och sparkade ihjäl Hoforsläraren Tommy Johansson led inte av en allvarlig psykisk störning. Det visar den rättspsykiatriska undersökningen – och därmed är inte vård ett alternativ.

Annons

Efter 20-åringens månadslånga vistelse på Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning i Huddinge har undersökningsläkaren nu lämnat sin bedömning. Enligt läkaren är 20-åringen inte allvarligt psykiskt sjuk – och var det inte heller när han tog livet av Tommy Johansson under natten till den 3 april.
- Det är resultatet man kommer fram till och det betyder att han inte kan dömas till rättspsykiatrisk vård, säger lagman Anita Wallin Wiberg som dömer i målet.
Han hoppade på Tommy Johanssons huvud och mage, använde tillhyggen, sparkade och slog ihjäl sin tidigare lärare – hur ser du på resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen?
-Det är klart att det kan ligga nära till hands att tro att gärningsmän som gjort sig skyldiga till den här typen av våld lider av allvarliga psykiska störningar. Men det här betyder att han inte är det i lagens mening, säger Anita Wallin Wiberg.
Det blir därmed fängelse för 20-åringen. Men livstid är uteslutet. En ungdomsrabatt som gäller för gärningsmän som är mellan 18 och 21 år kommer nämligen att bakas in i straffet. Den fungerar inte procentuellt i förhållande till ålder, men Riksåklagaren har slagit fast att det kan vara rimligt med kraftigare ungdomsrabatt om det rör sig om längre fängelsestraff.

Cirka en vecka efter att 20-åringen transporterades till Huddinge beslutades det att även hans flickvän, den 20-åriga kvinnan som sparkade på den liggande Tommy Johansson, skulle genomgå en rättpsykiatrisk undersökning. Hon har undersökts hos Rättsmedicinalverket i Göteborg – resultatet väntas inom en vecka. På måndag nästa vecka håller tingsrätten en sista förhandlingsdag angående kvinnan.
Datum för dom är ännu inte spikat.

Mer läsning

Annons