Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga granater var prydnadssaker

Två granater hittades i en baklucka i Torsåker.

Området kring bilen utrymdes och spärrades av.

Men det visade sig att granaterna var prydnadssaker.

Annons

Det var i slutet av februari som polisen larmades till återvinningscentralen i Torsåker. Granater hade upptäckts i bakluckan på en bil som körts dit med grejer som skulle slängas.

– Vår personal ringde polisen och bad dem komma och kontrollera granaterna, säger David Säll från Gästrike Återvinnare och fortsätter:

– Polisen var osäker på om granaterna var skarpa och kallade dit tekniker. De beslutade att området skulle utrymmas och spärras av.

Tekniker anlände och kunde snart konstatera att granaterna var helt ofarliga.

Granaterna fanns med i ett dödsbo efter en person som avlidit i Gästrike-Hammarby. En kvinna som jobbar för en loppmarknad skulle ta hand om de saker som låg i ett förråd.

En del av grejerna kördes till närmaste återvinningscentral. När bilen skulle lastas av upptäcktes de två granaterna som orsakade pådraget.

Michael Stenklo, bror till den avlidne, fick ett samtal från kvinnan.

Han berättar:

– Hon tyckte att det var hemskt att min bror förvarat granater hemma. Men jag förstod direkt vilka granater hon pratade om. Jaha, tänkte jag, det är där de har varit under 50 år, säger Michael Stenklo.

Han berättar att hans morfar en gång fått granaterna från en militär och haft dem som prydnad i sitt apotek i Edsbyn. Sedan hamnade de hos Michaels mor och därefter hos hans bror.

– Jag visste inte att min bror hade dem. Vi brukade leka med granaterna när vi var små. Vi tyckte det var roligt att skruva isär och ihop dem.

Enligt Michael Stenklo tillverkades granaterna under första världskriget utan att någonsin komma till användning.

Tidigare uppgifter har sagt att det rörde sig om två splittergranater. Men enligt Michael Stenklo handlar det om ett par spränggranater med fördröjning.

– Granaterna är tre decimeter höga och uppemot nio centimeter i omkrets. Jag kan förstå att de blev rädda när de såg granaterna, säger han.

Han hade gärna velat återse sina leksaker, men polisen låter meddela att de nu blivit skrotade.

Mer läsning

Annons